Power&Politics World: ROMÂNIA POST-REFERENDUM

Într-o ţară latină, marcată de frustrări multiple, vendete politice şi calcule liliputane, cum pot arăta, altfel, rezultatele unor sondaje de opinie?

O isterie generală continuă la posturi de televiziune cunoscute pentru modul în care se laudă zilnic – probă, evidentă, de modestie profesională – privind audienţa câştigată la anumite ore, cu unele emisiuni, realizatori şi invitaţi. Atâta pot, atâta fac…

O polarizare previzibilă a opiniilor se observă şi în presa scrisă, inclusiv aceea electronică. Unde condeieri neduşi decât prin lumea virtuală, mitraliază cititorii cu ceea ce li se pare lor a fi rodul unor analize echilibrate. Şi nu sunt.

Trăim, mai mult sau mai puţin amuzaţi, în perioada anatemelor!

“Anatema fiind – susţin canoanele Bisericii Ortodoxe Române – cea mai grea pedeapsă pe care o poate da Biserica. Ea se dă contra celor ce dispreţuiesc şi atacă adevărurile dogmatice, morale şi de cult. Astfel, ei duc la rătăcire şi pierzare de suflet pe cei neştiutori, devenind periculoşi societăţii bisericeşti. Anatema cuprinde blestem, afurisenie şi predare a celui anatemisit pe mâna satanei, de care ascultă şi ale cărui fapte şi misiune o împlineşte, devenind mort sufleteşte şi vrăjmaş lui Dumnezeu. Ceea ce este pedeapsa cu moartea în legile de stat, este anatemisirea, în legile Bisericii.”

Cea mai grea pedeapsă, pe care o poate da poporul, într-un stat clamat a fi de drept este aceea decisă într-un referendum. Unul derulat corect.

Va fi aşa cel programat la finele lunii iulie, pe tărâm autohton? Vom vedea.

Să nu uităm că rapida schimbare a vârfurilor fostei puteri s-a făcut prin încălcarea vizibilă a normelor legale vizând înlocuirea unor personaje politice, cu altele, aflate, deocamdată, pe valul unui vot majoritar contra celor ce au afectat salariiile, pensiile şi speranţa de mai bine a milioane de români.

Nelegiuirile – unele presupuse, altele dovedite – ale fostei puteri, legitimează, vorba vine, încălcările prevederilor legale, de noii decidenţi? Într-un stat de drept, nu. Într-un stat în poziţia de drepţi – da.

S.

Reacţiile deseori infantile, ale celor ce jubilează la înfrângerea definitivă a preşedintelui suspendat indică o subestimare a celui ce a condus, cu o mână de fier, România – atâţia ani.

Tocmai pentru că nu mai are ce pierde – un final onorabil al carierei politice fiind doar un ţel oratoric, de etapă -, Traian Băsescu îşi va juca ultima carte cu ochii la jumătatea de alegători care nu au votat la alegerile locale.

Cascada de personaje mediatizate, care acum devin atacatorii săi non-stop, nu atestă decât frica de posibila sa revalidare, de către votanţi, fie şi cu o majoritate simplă. Poate chiar de un vot…

Să nu uităm că, în firea românului, dreapta cumpănire a surprins deseori pe temporarii conducători. Iar românilor nu le-a plăcut, nicicând, pedepsirea unei nelegiuri, cu o altă nedreptate.

Referendumul va fi obsesia lunii iulie, cu declaraţii inamicale dintre cele mai dure posibile. Dar se va ajunge la vot. Care va limpezi apele politichiei româneşti. Pentru moment.

Ce va fi după acest moment de recurgere la voinţa populară?

Aceasta este întrebarea cheie atât pentru susţinătorii preşedintelui suspendat, cât şi pentru aceia ai celui interimar.

Vor fi create mai multe locuri de muncă?

Vor dispare posturile ocupate „la negru”, iar angajaţii din această categorie vor primi carte de muncă?

Se va restarta bunăstarea visată în România? Când, cum, cu ce termene concrete?

Vor fi create noi facilităţi, de muncă, pentru conaţionalii care lucrează peste hotare, astfel încât aceştia să revină definitiv în patria lor?

Şi dacă niciuna dintre aceste minuni nu va fi serios fundamentată după încheierea referendumului, indiferent ce…ESCU va fi la Palatul Cotroceni, atunci, la alegerile parlamentare, surpriza va fi pe măsura noilor demagogi, deocamdată cu nimic mai buni decât predecesorii.

Oare nu vechea majoritate, din actuala componenţă a Parlamentului, a votat măsurile repudiate public de fosta opoziţie?

Şi atunci, cu ce este mai legitim şi nepărtinitor un legislativ marcat de traseişti politici, lipsiţi de orice scrupule?

România post-referendum va rămâne tot cu un …ESCU, cu aceeaşi clasă politică, cu acelaşi parlament marcat de minciună, trădare şi dihonie naţională.

Iar în momentul alegerilor parlamentare, înainte de a pleca la vot, românii tot la buzunarele, deloc pline, se vor uita. Singurul cântar al eficienţei unei guvernări, indiferent de culoarea sa politică.

Gânduri publicate iniţial în Power&Politics World, publicaţie electronică pe care o puteţi accesa apăsând AICI!

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~