Preşedintele tuturor românilor

Apropierea alegerilor prezidenţiale, din România, invită la reflecţie pe compatrioţii interesaţi de consolidarea instituţiilor fundamentale ale statului naţional unitar român. Din această perspectivă, o tribună de exprimare a unor opinii distincte, complementare sau parţial opuse, care să vizeze modalităţile prin care şeful statului poate şi trebuie să fie preşedintele tuturor românilor este un necesar exerciţiu democratic.

Cu acest ţel am invitat la un schimb de idei, pe trei conaţionali cu expertize diferite, în structuri distincte, toate vizate, sub o formă sau alta, de prevederile actualei Strategii Naţionale de Securitate – un instrument util de lucru şi pentru viitorul preşedinte al ţării, cel puţin în primele luni de mandat – chiar dacă a fost adoptată în urmă cu opt ani, de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, prin Hotărârea nr.62, din 17 aprilie 2006.

Au răspuns invitaţiei la un dialog lipsit de prejudecăţi, franc, dar echilibrat, nuanţat, dar fixat pe priorităţi mult amânate, generalul, în rezervă, Decebal Ilina, fost şef al Direcţiei Informaţii Militare, generalul, în rezervă, Visarion Neagoe, cu o experienţă aparte în teatrul de operaţiuni militare din Irak, şi Claudiu Degeratu, care a activat ani buni la Cartierul General al NATO, din Belgia.

Departe de a fi un brainstorming previzibil, nelipsind opiniile deloc convergente, dar bine argumentate, schimbul de păreri a adus în atenţia celor interesaţi de subiect, repere care, pentru candidaţii serioşi, cu şanse de a ajunge în turul doi, al alegerilor prezidenţiale, ar trebui să fie măcar elemente ale unui briefing specific, focalizat doar pe problemele de fond, enunţate, în actuala Strategie Naţională de Securitate.

Unele sublime, dar – în raport cu realitatea pe care o trăim cu toţii – lipsind cu desăvârşire…

Chiar dacă întreaga discuţie poate fi urmărită în imaginile video postate mai jos, am inserat şi câteva dintre afirmaţiile care confirmă nonconformismul concetăţenilor Decebal Ilina, Visarion Neagoe şi Claudiu Degeratu.

Români care privesc spre rosturile Armatei României cu luciditate, validată de exprimări deseori surprinzătoare.

Citiţi mai mult, dacă daţi click aici.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~