Nu mai suntem Tovarăşi, ci Excelenţe…

22 decembrie 1989-22 decembrie 2014. După un sfert de veac, de la schimbarea României la faţă, un câştig recunoscut de mai toţi românii este libertatea, în general, cea de exprimare în mod special. Comemorarea conaţionalilor, cei care au murit atunci, în numele unei vieţi mai bune, întăreşte regretul că necesara înlăturare a unui regim obosit de el însuşi nu a fost făcută, ca în alte ex-state socialiste, din Europa, fără victime.

Dincolo de…

… înţelegerile celor două superputeri ale momentului ’89, URSS şi SUA,

… coloanele militare sovietice şi cele maghiare, aduse ostentativ la graniţele de Est, respectiv de Vest, ale României, în luna decembrie 1989,

… planuri anterioare, de debarcare a familiei Ceauşescu, de la conducerea republicii socialiste,

…până la urmă, diferenţa specifică şi finalul unui regim încremenit vizibil în propriile închipuiri au fost rodul coloanelor de muncitori, care au înclinat, decisiv, balanţa puterii, pe 22 decembrie 1989, în favoarea unei conduceri provizorii, a statului român.

Şi cum libertatea de expresie este rezultatul acelui moment istoric, cu destule acţiuni anterioare nedevoalate nici azi, am invitat la un dialog trei jurnalişti şi trei militari.

Cu jurnaliştii, membri ai conducerii Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, am pus lupa pe ceea ce clamăm azi a fi LIBERTATEA DE EXPRIMARE.

Cu militarii, evident în rezervă, am dorit să evocăm altfel evenimentele din decembrie 1989, cu un accent aparte pe dreptul internaţional umanitar/DREPTUL CONFLICTELOR ARMATE.

Citiţi mai mult dacă daţi click aici.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~