CAMPANIA DIN GALLIPOLI: 25 aprilie 1915 – 9 ianuarie 1916

Campania din Gallipoli, cunoscută şi sub numele de Campania din Dardanele, bătălia de la Gallipoli sau Bătălia de la Çanakkale a fost o campanie în Primul Război Mondial, care a avut loc pe peninsula Gallipoli (Gelibolu în Turcia de astăzi), în Imperiul Otoman, în perioada 25 aprilie 1915 – 9 ianuarie 1916.

Peninsula face malul nordic al Dardanelelor, o strâmtoare care asigura o rută maritimă Imperiului Rus, una dintre puterile aliate în timpul războiului. Intenționând să o securizeze, aliații Rusiei, Marea Britanie și Franța au lansat un atac naval, urmat de o debarcare pe peninsulă, cu scopul de a captura capitala otomană Constantinopolul, Istanbulul de azi. Atacul naval a fost respins și după opt luni de luptă, cu multe victime de ambele părți, campania pe teren a fost abandonată, iar forța de invazie a fost retrasă în Egipt.

Campania a fost una dintre cele mai mari victorii otomane în timpul războiului. În Turcia, acesta este considerat ca un moment definitoriu în istoria națiunii. Lupta a constituit baza pentru Războiul de Independență al Turciei și proclamarea Republicii Turcia, opt ani mai târziu, sub conducerea lui Mustafa Kemal Atatürk – al patrulea militar din stânga fotografiei de mai sus – care a crescut în primul rând, ca importanță, ca un comandant la Gallipoli. Campania este adesea considerată ca marcând nașterea conștiinței naționale în Australia și Noua Zeelandă și data debarcării, 25 aprilie, este cunoscută sub numele de “Ziua Anzac”, care este cel mai important eveniment pentru comemorarea victimelor militare și veteranilor din cele două țări.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~