Din octombrie 2015, serviciile de informaţii israeliene şi americane afirmau că “armata va interveni și va prelua puterea” în Turcia

<< Chiar incă din octombrie 2015, Norman Bailey, de la Universitatea din Haifa, din Israel și Institutul de Politici Mondiale de la Washington, declara cu certitudine că în Turcia “armata va interveni și va prelua puterea”, în cazul în care simte că țara se cufundă în haos.

La data de 12 martie a acestui an, observatorii ruși au avertizat că armata Turciei şi-a “extins treptat influența politică, generând astfel calea pentru o lovitură de stat militară”.

Mai târziu, în aceeași lună, Michael Rubin, de la American Enterprise Institute, a întrebat: “Ar putea exista o lovitură de stat în Turcia?”, și a răspuns că “nimeni nu ar trebui să fie surprins […] în cazul în care armata turcă acţionează pentru înlăturarea lui Erdogan și va pune pe cercul său de apropiaţi în spatele gratiilor “.

Și, la data de 30 martie, cunoscuta revistă Foreign Affairs a găzduit un articol de Gönül Tol, director al Centrului pentru Studii vizând Turcia din Institutul pentru Orientul Mijlociu, în care a explicat că Turcia este pe cale să se confrunte cu “următoarea lovitură de stat militară”.

Pe timpul unui interviu acordat la data de 2 iulie a acestui an, autorul acestor rânduri a vorbit despre o “situație foarte volatilă în interiorul [Turciei]” și a adăugat:

“Nu mă pot gândi la oricare țară din regiune care să fie mai neaşezată și imprevizibilă, chiar acum, decât Turcia “.

Dacă analiștii care se bazează pe surse deschise au fost în măsură să emită avertismente concrete cu privire la instabilitatea politică a Turciei, de cel puțin un an înainte de lovitura de stat, ar trebui să se ia în considerare că observatorii profesionişti de informații s-au alarmat, concomitent, în aceeași perioadă.

Știm, de exemplu, că analiștii de informații americani au fost “preocupaţi de luni de zile”, înainte de lovitura de stat “cu privire la tensiunile dintre Președintele […] Tayyip Erdoğan și conducerea militară turcă”.

Pe tot parcursul anului trecut, în care în calitate de președinte autocrat – încă popular – al Turciei, Erdogan a continuat să-și consolideze puterea, prin anularea dizidenței, pervertirea cursului justiției și reducerea la tăcere a amass-media, a devenit tot mai clar faptul că o defalcare politică majoră era iminentă.

Singura întrebare era când și de către cine.

Judecând după istoria turbulentă a Turciei, armata a fost candidatul cel mai evident.>>

DETALII AICI.

~