COREEA DE SUD sfidează Japonia

După cum transmite, la 2 august, din Seul, Agenţia France Presse/AFP, Coreea de Sud va organiza un exerciţiu militar, în această lună, lângă o insulă revendicată de către Japonia. Vor fi efectuate şedinţe de trageri, cu tot armamentul din dotare, pe insula Dokdo, în sudul Republicii Coreea, dar numită Takeshima, de niponi. În imaginea de mai jos sunt încercuite locul de aterizare al elicopterelor şi acela de ancorare al navelor.

Do.

Oficialii sud-coreeni au exprimat marţi “proteste puternice”, la o cerere reînnoită privind retrocedarea insulei, emisă la Tokyo, într-un document al ministerului japonez al apărării. Ambasadorul Japoniei, la Seul, a fost chemat, în acest scop, la ministerul de externe sud-coreean.

Do.2

Agenţia de ştiri Yonhap a precizat că la exerciţiul amintit vor participa efective militare din marină, trupe terestre şi paza de coastă, fiind implicate şi 10 nave de război, plus avioane de luptă F-15K.

Scenariul exerciţiului porneşte de la ipoteza observării, somării şi respingerii unei nave străine, intrată în apele maritime din apropierea insulei Dokdo.

Insula stâncoasă, aflată aproximativ la jumătatea distanţei dintre cele două ţări, a fost disputată, zeci de ani, între Coreea de Sud şi Japonia, fosta putere colonială.


Pentru orice eventualitate, Coreea de Sud a amplasat o companie de pază pe Dokdo.
__________________________________

Nota bene:

Un ascultător întreabă, la Radio Erevan:

I.S.

– Pentru români, insula Dokdo înseamnă…insula Şerpilor?

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~