A murit ex-şeful unui serviciu francez de informaţii

Fostul șef al unei agenții franceze de informații interne, care s-a descris ca un “curăţător de mine”, la nivelul societăţii franceze, a fost găsit mort, în casa sa, din Paris.

Yves Bertrand a fost director al structurii speciale Informaţiile Generale, între anii 1992 și 2004.

Agenția aceasta a ținut sub observaţie indivizi şi organizații, despre care se credea că ar putea afecta stabilitatea statală.

Motiv pentru care a fost etichetată, uneori, drept “poliţie secretă”. În vârstă de 69 de ani, Bertrand a fost găsit mort, luni, în apartamentul său, din Paris, de către administratorul clădirii.

spy

După cum precizează Sky News, Bertrand a fost un apropiat al ex-președintelui Jacques Chirac, dar îi plăcea să rămână în… umbră.

Totuşi a intrat în centrul atenției opiniei publice, în anul 2008, când au fost publicate, în presă, unele extrase din jurnalele sale.

Acestea se refereau la viața privată și profesională a unor politicieni şi altor personalităţi, dar au fost apoi confiscate de către autorități, ca parte a dosarului Clearstream. Este vorba de scandalul care a izbucnit chiar înainte de alegerile din 2007, ţinta fiind candidatul la președinție, pe atunci, Nicolas Sarkozy, în legătură cu o mită presupusă într-o afacere cu arme, cu Taiwanul.

Informaţiile Generale, ca o structură autonomă nu mai există, unindu-se, în anul 2008, cu o altă agenţie, pentru a fi creat Serviciul pentru Informaţii Interne a Franţei.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~