NATO a redeschis spațiul aerian al Kosovo

Conform unui comunicat primit, by e-mail, de la sediul NATO, Alianţa a redeschis spațiul aerian aflat asupra Kosovo, pentru survolarea sa de către avioanele civile.

Spațiul aerian menţionat a fost redeschis pentru survolarea de către traficul civil din 3 aprilie 2014. Aceasta a fost urmarea unei decizii a Consiliului Nord-Atlantic de a accepta oferta Guvernului Ungariei, aceea de a acționa ca un factor tehnic, prin intermediul furnizorului său național de servicii de navigație aeriană, Hungarocontrol.

“Redeschiderea spațiului aerian din Kosovo este un exemplu important de cooperare regională și un pas important, de care beneficiază întreaga regiune a Balcanilor de Vest” , a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Redeschiderea spațiului aerian va duce la rute de zbor mai scurte în regiune, generând economii semnificative de costuri pentru utilizatorii spațiului aerian și beneficii de mediu. Estimările arată că aproximativ 180.000 de zboruri civile vor fi afectate pozitiv anual.

În conformitate cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și a Acordului Tehnic Militar din 1999 , spațiul aerian Kosovo va rămâne sub autoritatea NATO / KFOR .

Redeschiderea spațiului aerian nu ar fi fost posibilă fără cooperarea multinațională în cadrul procesului de normalizare a aviației condus de NATO în Balcanii de Vest, care include Guvernul Ungariei, statele vecine , Eurocontrol și mai mulţi alți parteneri.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~