Statele Unite sunt gata pentru a răspunde la apel

La 24 februarie 2015, cu prilejul unei audieri, la Comitetul Senatorial interesat de operaţiuni derulate în străinătate, secretarul de stat John Kerry a făcut o serie de remarci de interes public. El a reamintit asistenţei că Statele Unite ale Americii au rămas lider în întreaga lume.

În opinia lui John Kerry, SUA constituie o ţară mare, şi trebuie să se comporte ca atare. Un context în care şi bugetul acordat implementării politicii externe americane reflectă priorităţile şi valorile celor care îl stabilesc, conştienţi de provocările viitorului. Una dintre acestea rămânând existenţa Califatului Islamic, numit, de John Kerry, Isil sau Daesh.

Din septembrie, până în prezent, a fost alcătuită o coaliţie de peste 60 de ţări, care include 5 naţiuni arabe. Au fost efectuate 2.500 de lovituri aeriene în Irak şi Siria. Irakienii au fost astfel ajutaţi să recupereze circa 30% din teritoriu şi mulţi lideri islamici au fost neutralizaţi.

Sunt restricţionate veniturile capilor ISIS şi sunt luate măsuri menite a reduce recrutarea de luptători străini. O campanie non-stop este derulată pentru a anihila mesajele teroriste pe reţelele de socializare. Militanţii ISIL nu mai au libertatea de acţiune iniţială.

De la debutul acţiunilor sale, contra ISIS, coaliţia a conlucrat cu Irakul, care are acum un guvern susţinut inclusiv de forţele de securitate profesionale, nu doar de irakieni.

În Europa, a reamintit secretarul apărării, Statele Unite au sprijinit Ucraina.

O atenţie aparte fiind acordată reformelor economice necesare în Ucraina, focalizarea pe situaţia complicată din estul teritoriului ucrainean fiind constantă. Ucrainenii sunt cei care îşi pot uni eforturile pentru a reconstrui democraţia lor. În acest sens, Europa Occidentală, după cum menţiona John Kerry, rămâne fermă, iar Rusia plăteşte un preţ foarte important.

Citiţi mai mult, dacă daţi click aici.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~