A reuşit mersul pe sârma de la Moscova, al doamnei Merkel?

DPA2

Cu 48 de ore înainte de popasul, simbolic, al cancelarului german, la Moscova, pentru a depune o coroană de flori, în memoria victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial, am avut ocazia să îi urez ambasadorului rus, la Bucureşti, ca poporul său să se bucure de pace, una în care Rusia are nevoie şi de bune relaţii cu România. După cum şi reciproca este adevărată.

Ulterior, în alocuţiunea rostită în faţa unei asistenţe numeroase, ambasadorul Rusiei, în România, afirma, poate nu doar ca un semn de respect pentru veteranii români – ultimii trei mii de supravieţuitori, luptători pe front şi urmaşi ai celor care au căzut, la datorie, pentru ca să mai vorbim şi azi în limba lui Mihai Eminescu – că pentru el cel mai bun prieten este longevivul lider al ostaşilor cu părul argintat de vreme şi chipurile marcate de grozăviile unei conflagraţii mondiale fără precedent, în istoria acestei planete albastre.

Semn clar al unei relaţii bilaterale diminuată la un nivel extrem de scăzut, firesc în contextul agresiunii răsăritenilor în Ucraina, al cotropirii manu militari a peninsulei Crimeea, care a şi fost rapid anexată de Federaţia Rusă, al efectelor dislocării de facto a regiunii Donbas, de restul statului ucrainean.

Atâta cât acesta a mai rămas.

Duminica trecută, actuala “doamnă de fier” a Europei, cancelarul practic al UE, cu care se consultă public, sau confidenţial, şefi de state şi de guverne, nu doar de pe bătrânul nostru continent, a luat drumul Moscovei, unde, conform unui jurnalist german, a practicat mersul pe sârmă, promovând un dezirabil, pentru Berlin, compromis politic înţelept.

Discutând cu un bun cunoscător al Germaniei, dar şi al limbajului corpului cancelarului Angela Merkel, un cetăţean american momentan aflat în Europa, acesta îmi semnala părerea sa că deşi în public liderul german are o conduită politicoasă, chiar zâmbeşte, la nevoie, în faţa presei, în prezenţa lui Putin, între patru ochi poate şi ştie să fie extrem de dură.

O opinie confirmată practic de etichetarea anexării peninsulei Crimeea, prin termenul “criminală”, de către Angela Merkel, în prezenţa lui Vladimir Putin, la întâlnirea cu presa.

CITIŢI MAI MULT DACĂ DAŢI CLICK AICI.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~