CARTONAŞ GALBEN: Lipsa de bun simţ

Când era şef al Statului Major General, generalul Mihail Popescu – cel mai popular şef al Statului Major General, iubit pentru reacţiile sale incomode, dar umane, de o francheţe inegalabilă, dar justificabilă – cineva a înaintat un raport pentru a fi prezent în Afganistan, pe lângă contingentul militar român, doar pentru a se documenta în vederea scrierii unui…roman.

LIPSA

Generalul Popescu îmi spunea, chiar acolo, la Kandahar, că nu a aprobat solicitarea pentru un simplu motiv. Autorul era un visător. În traducere liberă, indiferent unde ar fi fost prezent, indiferent de realitatea din teren, pământeanul respectiv trăia în lumea sa, cam mică, pot pentru ca să zic, şi credea că…
… un discurs aparent filozofic poate înlocui realitatea din teren.
Amară iluzie.

Am trecut azi, rapid, printr-o simplă apăsare pe tasta cuvenită, timp de câteva minute, pe la fiecare din posturile de televiziune la care am acces prin cablu.

La unul dintre acestea, în urmă cu oarece minute, vorbea… visătorul!

Era invitat la emisiunea…
…altui vânzător de iluzii personale, la care, dacă nu sunt atenţi diriguitorii postului de televiziune respectiv, mâine o să afirme că a fost şi…
… pe Marte.

Dar asta este problema lor.

Chestiunea, pot pentru ca să zic, este una simplă.

În probleme internaţionale te pronunţi dacă ai o experienţă relevantă, reală, nu inventată, dacă ai studii, în Occident, nu în Patul lui Procust, mai mult sau mai puţin potent, şi dacă ai simţul măsurii, acesta fiind raportul dintre subiectul abordat şi oratoria personală, uneori cea din urmă fiind beţia afirmaţiilor nesancţionabile, de realitatea din teren.

Visătorul a fost preferat, la schimbarea de regim în România, pentru un post în protipendada lui Ion Iliescu, tocmai pentru că scria de o aşa manieră că… nu supăra pe nimeni.

Nu întâmplător, un ministru, aparent al apărării, practic ofiţer acoperit al Securităţii, de ieri, de azi şi de mâine, i-a spus că… adoarme când îi citeşte editorialele.

În traducere liberă… nu foloseau nimănui.

Decât lingăilor, puţini la număr.

Ştiu înstelaţi care îi preferau…

…cosemnătura, doar pentru a avea parte de fumigene relevante, dar niciuna din cărţile respective nu a devenit vreuna de referinţă, doar una de…

… deferenţă a unui cetăţean relativ citit, faţă de un superior în grad.

Deferenţă?

Give me a break!

Şi atât.

Practic vorbind, nici visătorul menţionat, nici vânzătorul de iluzii personale nu fac doi bani în lumea celor tineri.

Dar au naivi care cad în prosternaţie…

… uluiţi de ceea ce nu ştiu…

… şi par a afla de la doi bărbaţi lipsiţi de bun simţ.

Între ei şi Donald Trump nu este nicio deosebire, la prima vedere.

La a doua…

… este evident că ultimii doi sunt liberi…

… la o dezinformare aiuritoare, pe tărâm mioritic.

Şi ne mai mirăm că Federaţia Rusă domină copios Piaţa Mediatică, din România.


No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~