Cine optează pentru whisky, înainte de a o lua razna…

Un internaut mi-a trimis textul de mai jos.
Rândurile nu confirmă decât simpla diferenţă, dintre unii pământeni de la Moscova, care preferă, ca inspiraţie, votca, şi alţi semeni, de peste Ocean, care optează pentru whisky, înainte a o lua razna…

Fost consilier a trei președinți americani: De ce ar trebui ca America să se lupte cu Rusia pentru Țările Baltice, România sau Bulgaria? De ce să riscăm o confruntare militară cu Moscova ce ar putea escalada în război nuclear?

La finalul lunii martie, cel mai popular candidat la președinția Americii din partea Partidului Republican, Donald Trump, afirma că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este “depășită. A fost creată pe vremea când exista Uniunea Sovietică, o țară mult mai mare decât este Rusia astăzi. Plătim o cotă disproporționată din cheltuielile NATO. E disproporționată față de cât contribuie alte țări. Ceea ce spun este că NATO este depășită și foarte scumpă pentru americani”.

Unul dintre cei care au rezonat cu candidatul republican este fostul consilier al președinților Nixon, Ford și Reagan, Patrick Buchanan.

Într-un articol postat pe blogul său, reputatul analist susține că America ar trebui să se angajeze în apărarea altor țări doar dacă interesele sale vitale sunt atacate. Ca exemplu, acesta a arătat că foștii președinți ai SUA nu au intervenit în sprijinul ungurilor în 1956, a cehilor în 1968 sau a polonezilor în 1981.

Buchanan afirmă că deși Dwight Eisenhower sau Ronald Reagan s-ar fi bucurat să poată scăpa Europa de Est de ruși, aceștia nu ar fi riscat un război nuclear pentru asta.

“Niciun președinte american nu s-a gândit să emită o garanție de război de o asemenea magnitudine, de a supune teritoriul național sub riscul războiului nuclear de dragul apărării Letoniei sau Estoniei. Să ne amintim. Ike (Eisenhower) nu a intervenit să-i salveze pe luptătorii pentru libertate din Ungaria în 1956. Johnson nu a ridicat un deget pentru a-i salva pe cehi atunci când trupele pactului de la Varșovia (mai puțin România -n.r.) au zdrobit Primăvara de la Praga în 1968. Reagan a refuzat să intervină atunci când Generalul Jaruzelski, a zdrobit, la ordinele Moscovei, sindicatul Solidaritatea. Acești președinți au pus America pe primul loc. Toți s-ar fi bucurat de eliberarea Europei de Est, dar nu ne-ar fi angajat într-un război cu o Rusie nucleară pentru a fi siguri de asta”, a scris Buchanan.

Analistul afirmă că însăși America, prin politica de extindere a NATO spre Est l-a creat pe Vladimir Putin.

“Refuzând să tratăm Rusia ca și celelalte țări care au repudiat leninismul, am creat Rusia de care ne temem, o națiune care se înarmează și plină de resentimente. De ce ar trebui ca America să se lupte cu Rusia pentru controlul Țărilor Baltice, al României sau al Bulgariei? De când a devenit suveranitatea acestor țări un interes atât de vital încât să riscăm o confruntare militară cu Moscova ce ar putea escalada în război nuclear? De ce suntem angajați să luptăm pentru națiuni de pe cinci continente?”, a conchis Buchanan.

Rusia a amenințat că va răspunde la ceea ce consideră a fi o amenințare, respectiv instalarea scutului anti-rachetă pe teritoriul României, la Deveselu.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~