ANA GUŢU: DREAPTA ESTE PRIMUL PARTID DIN REPUBLICA MOLDOVA CARE A PUS PROBLEMA UNIRII CU ROMÂNIA ÎN INSTITUȚII DE PESTE OCEAN
Comunicat de presă
Între 24 şi 28 iulie, liderii partidului unionist Dreapta, Ana Guțu, președinte și Dorin Dușciac, vicepreședinte, s-au deplasat pe continentul american, pentru a înființa grupuri de susținători la New York, Washington și Chicago.
În cadrul acestei vizite Ana Guțu și Dorin Dușciac au avut o întâlnire la Departamentul de Stat al SUA cu LaJune Barnes, Moldova Desk Officer. În cadrul întrevederii, Ana Guțu și Dorin Dușciac au prezentat scopul și programul politic al partidului unionist Dreapta, poziționarea partidului în raport cu principalele evenimente și actori politici din Republica Moldova și din regiune.
LaJune Barnes a menționat că este pentru prima dată când un partid politic din RM vine la Departamentul de Stat al SUA, ca să pledeze pentru unificarea RM cu România, ca opțiune politică îmbrățișată deschis și asumat.
LaJune Barnes a menționat că va pune pe masa Victoriei Nuland raportul referitor la discuțiile purtate cu liderii Dreptei.
La 28 iulie, Ana Guțu și Dorin Dușciac au participat la masa rotundă privată, organizată la Atlantic Council, cu ocazia vizitei celor doi politicieni.
La masa rotundă au mai participat din partea Atlantic Council domnul Damon Wilson, vice-director executiv al AC, domnul ambasador John Herbst, directorul fundației Dinu Patriciu al Atlantic Council și Franklin Kramer, distins expert al Centrului de Securitate Internațională al Atlantic Council.
Discuțiile s-au axat pe argumentarea necesității reunificării celor două state românești, atât din perspectiva beneficiilor cetățenilor RM, cât și din perspectiva politicilor de securitate din regiune.
Ana Guțu și Dorin Dușciac au prezentat viziunea partidului unionist Dreapta referitoare la evoluțiile politice din RM, în contextul furtului miliardului și campaniei prezidențiale care se apropie.
Liderii Dreptei au menționat rolul major al cetățenilor diasporei RM pentru menținerea pe linia de plutire a RM, remitențele constituind 34% din PIB, dar la care cetățenii nu au acces plenar la procesele electorale, fiind privați de posibilitatea de a vota electronic, prin corespondență şi prin procură.
În zilele de 27 şi 28 iulie, Ana Guțu și Dorin Dușciac au mai avut întâlniri în cabinetele senatorului Christopher Murphy, autorul proiectului de rezoluție pentru Senatul SUA referitor la contracararea propagandei ruse și al congresmenului David E.Price, unde liderii Dreptei au discutat referitor la necesitatea creării unei rețele non-formale la nivelul legislativului SUA de susținere a ideii unirii Republicii Moldova cu România.
Alte trei întâlniri importante au avut loc la Centrul de Analiză Politică Europeană, la sediul central NDI și IRI.
În cadrul acestor întrevederi discuțiile s-au axat pe necesitatea susținerii opțiunii unioniste, care se ridică la 30% de votanți unioniști din RM, atât prin organizarea de sondaje sociologice credibile, cât și prin lansarea analizelor politice axate pe strategii și tactici de înfăptuire a reunificării celor două state românești.
În cadrul vizitei în SUA, Ana Guțu și Dorin Dușciac au înființat grupuri de susținători ai partidului la New York, Chicago și Washington.
Reprezentanții diasporei românești sunt uniți, sloganul fiind două state o singură diasporă, iată de ce la toate întâlnirile liderilor Dreptei din diasporă vin românii din RM și România, stabiliți cu traiul permanent peste hotare.
Conform datelor sondajelor sociologice, realizate în diasporă, 90% din cetățenii RM emigrați peste hotare îmbrățișează opțiunea unionistă.
Serviciul de presă al partidului unionist DREAPTA, 01.08.2016