LA PRIMUL DIALOG TELEFONIC CU PUTIN, DONALD TRUMP NU A FĂCUT NICIO CONCESIE GEOPOLITICĂ ÎN EUROPA

Aşa cum au agreat ambele părţi, preşedintele Vladimir Putin a avut o convobire telefonică cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, pe 14 noiembrie, la ora 22.30, ora Moscovei.
Iată comunicatul integral al Kremlinului:

“Presedintele rus l-a felicitat încă o dată pe Președintele ales al SUA pentru victoria sa în alegerile prezidențiale, i-a urat succes în punerea în aplicare a programului său electoral și a declarat că a fost pregătit să dezvolte un dialog de parteneriat cu noua administrație privind principiile de egalitate, respect reciproc și non-interferență în afacerile interne ale celuilalt stat.

Pe timpul conversației, dl. Putin și dl. Trump nu numai că au fost de acord cu privire la starea absolut nesatisfăcătoare a relațiilor bilaterale, dar și-au exprimat, de asemenea, un sprijin pentru eforturile comune active, pentru normalizarea relațiilor și pentru a continua cooperarea constructivă în cea mai largă gamă de probleme. Ei au subliniat importanța stabilirii unei încrederi fundamentale pentru relațiile bilaterale, prin dezvoltarea comerțului și a componentei economice.

Ambii lideri au remarcat faptul că anul viitor se vor împlini 210 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Rusia și Statele Unite ale Americii, aniversare care, prin ea însăși, ar trebui să încurajeze o revenire la o cooperare pragmatică, reciproc avantajoasă în interesul ambelor țări, precum și la stabilitatea şi securitatea globală.

Dl Putin și dl Trump au mai vorbit despre necesitatea de a lucra împreună în lupta împotriva inamicului numărul unu comun – terorismul internațional și extremismul. În acest context, au fost discutate aspecte legate de rezolvarea crizei din Siria.

S-a convenit să se mențină contactul prin telefon și să se pregătească o întâlnire, în viitor, pe baza pregătirilor care urmează să fie efectuate de către reprezentanții ambelor părți.”

~