Preşedintele României, Guvernul Ţării, Parlamentul, ministerele de forţă şi serviciile secrete mai apără Constituţia de azi sau nu?

Când Regele Carol al II-lea a predat puterea a fost obligat să ia calea exilului.

Ulterior, peste doar câţiva ani, Mareşalul Antonescu a fost arestat şi a fost obligat să ia calea Moscovei, de unde a fost retrimis acasă, în faţa plutonului de execuţie.

Apoi, după ce Regele Mihai I a abdicat, forţat de împrejurări, a fost obligat să ia calea exilului.

A urmat perioada marcată de tutela puterii sovietice, una în care Gheorghe Gheorghiu-Dej a murit de un suspect cancer galopant, iar Nicolae Ceauşescu a fost trimis în faţa plutonului de execuţie.

După Ceauşescu s-au instalat în palatul prezidenţial alţi trei Escu, încă în viaţă, după care a urmat, din nou, mutarea pe placul Berlinului, cu cine ştim că aparent este în fruntea ţării acum, la primul mandat, dacă îl termină.

Pentru că posturi de televiziune cunoscute au devenit brusc monarhiste, unele în penibile maniere, deloc jurnalistice.

Şi ca din senin, cel mai mare partid republican, social şi democrat, devine anti-constituţional sugerând un referendum privind forma de guvernământ.

De unde şi lista cu pretendenţii la coroana viitorului…rege, că de regină toţi sunt de acord că nu poate fi vorba.

O listă scurtă, cu un principe moştenitor trăitor la Londra şi vara prin Transilvania, şi cu altul, mult mai tânăr, decăzut din drepturi de o familie de origine germană.

Ion Iliescu tace.

Emil Constantinescu probabil jubilează.

Traian Băsescu tace.

Iar actualul prezident nu are o opinie publică demnă, pe această temă.

Pare că fastul ceremonialului militar a luat minţile bătrânilor suverani veniţi din mari metropole europene, dar şi luciditatea unor oficiali de la Bucureşti.

Preşedintele României, Guvernul Ţării, Parlamentul, ministerele de forţă şi serviciile secrete mai apără, aşa cum sunt obligaţi de legile în vigoare, Constituţia de azi sau nu?

~