👀 MOBILIZARE ÎN TADJIKISTAN

“Moscova (Reuters) – Elicoptere militare rusești, cu sediul în Tadjikistan, au lansat marți rachete aer-sol, pe timpul unui exercițiu de instruire, în timp ce Moscova a declarat că forțele sale din țara Asiei Centrale sunt complet echipate pentru a ajuta la securizarea frontierei cu Afganistan.
Președintele tadjik Emomali Rakhmon a ordonat luni mobilizarea a 20.000 de rezerviști militari, pentru a consolida granița cu Afganistanul, după ce peste 1.000 de afgani instruiți ca forțe de securitate au fugit peste frontieră, ca reacție la înaintarea militanților talibani.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni, lui Rakhmon, că Moscova va ajuta fosta republică sovietică săracă să facă față consecințelor retragerii trupelor NATO din Afganistanul vecin, dacă este necesar.
Rusia, care operează una dintre cele mai mari baze militare din străinătate în Tadjikistan, dotată cu tancuri, elicoptere, drone și avioane de atac terestre, ar ajuta la stabilizarea frontierei cu Afganistanul, dacă este necesar, atât direct, cât și printr-un bloc regional de securitate, a declarat Kremlinul într-un comunicat .
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a repetat acest angajament luni și a fost citat de agenția de știri Interfax spunând că se pare că talibanii dețin acum controlul asupra majorității frontierei din partea afgană.
“Situația de acolo este destul de tensionată, deoarece, potrivit unor surse, până la 70% din granița tadjiko-afgană este acum controlată de talibani”, a spus Rudenko.
Ministerul rus al apărării a declarat luni că două elicoptere de atac MI-24 și două elicoptere de transport militar au participat la un exercițiu de instruire în Tadjikistan, în timpul căruia au fost lansate rachete neghidate la peste 15 ținte terestre.
Exercițiul simulase un atac asupra grupurilor armate ilegale, împreună cu un convoi de mașini, puncte de foc inamice și cache-uri de arme.”

👉 Reuters omite să scrie că
granița de sud a Tadjikistanului este păzită de militari ruși.

2

🕵

Pe hartă sunt marcate:

– cu săgeata verde – trecerea frontierei de militari afgani fugiți din fața talibanilor;

– cu săgeata neagră – afluirea talibanilor la frontiera cu Tadjikistanul;

– cu săgeți roșii – prezența masivă actuală a trupelor Rusiei;

– cu linia galbenă – raionul de concentrare a rezerviștilor din Tadjikistan.

~