? The Guardian: Ambasadorul Chinei în SUA avertizează asupra unui posibil conflict militar în Taiwan
<< ✍ Vincent Ni corespondent pentru China
Vineri, 28 ianuarie 2022, ora 19:15
Referirea neobișnuit de explicită la perspectiva războiului vine pe măsură ce tensiunile legate de viitorul insulei continuă să crească.
Ambasadorul Chinei în SUA a spus că cele două țări s-ar putea confrunta cu un „conflict militar”, asupra viitorului Taiwanului, într-o referire neobișnuit de explicită la perspectiva războiului.
„Problema Taiwanului este cea mai mare problemă între China și Statele Unite”, a declarat Qin Gang, vineri, pentru postul public american National Public Radio (NPR).
„Dacă autoritățile taiwaneze, încurajate de Statele Unite, continuă să meargă pe calea independenței, cel mai probabil asta va implica China și Statele Unite, cele două țări mari, în conflictul militar”.
Tensiunile legate de locul insulei în lume continuă să crească.
Beijingul consideră că Taiwanul este o provincie separatistă a Chinei.
În noiembrie, președintele chinez, Xi Jinping, i-a spus lui Joe Biden că orice sprijin, pentru independența Taiwanului, al SUA, ar fi „ca și cum se joacă cu focul” și că „cei care se joacă cu focul vor fi arși”.
Beijingul și-a sporit presiunea asupra insulei guvernate democratic în ultimii ani.
În octombrie, Xi a promis că va realiza „reunificarea” cu Taiwanul prin mijloace pașnice.
Dar duminică, forțele aeriene ale Chinei au zburat cu 39 de avioane de război în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului – cel mai mare număr zilnic din octombrie.
SUA și unii dintre aliații săi au pledat, în ultimele luni, pentru „participarea semnificativă a Taiwanului la sistemul ONU”, o mișcare care a înfuriat China.
Comisia de afaceri externe a parlamentului britanic plănuiește să viziteze Taiwanul luna viitoare.
Qin a pus starea actuală de fapt pe seama administrației taiwaneze.
El a acuzat-o că „își caută agenda de independență împrumutând sprijinul și încurajarea Statelor Unite”.
El a adăugat: „Și Statele Unite joacă cartea Taiwanului, pentru a limita China”.
Analiştii spun că, deşi avertismentul lui Qin către Washington este neobişnuit, el a subliniat, de asemenea, în interviul NPR, că legăturile bilaterale au constituit „cea mai importantă relaţie” a Chinei.
„O astfel de confruntare ar risca o ruptură permanentă a relației bilaterale”, a declarat Ali Wyne, analist senior pe relațiile SUA-China la Eurasia Group, la Washington.
„În timp ce China recunoaște adesea că „marea sa întinerire” se bazează pe reunificarea Taiwanului cu continentul, probabil că sunt puțini alți pași pe care Beijingul i-ar putea să îi ia, care i-ar submina perspectivele strategice pe termen lung, la fel de mult precum atacarea Taipei”.>>