Câteva sfaturi pentru președintele Ucrainei
Ucraina trebuie apărată, ca și acum, de luptătorii săi, militari și civili, nu de statele vecine.
Iar Kievul trebuie să prezinte situația reală, pentru că în urma luptelor dure au murit nu numai mii de militari ruși, ci și mii de militari și civili ucraineni, în urma bombardamentelor barbare efectuate de forța expediționară imperială răsăriteană.
Președintele Volodymyr Oleksandrovych Zelenskyy trebuie să știe, măcar acum:
1. Poporul român a ajutat refugiații ucraineni pentru că așa este în firea mioriticilor, dar mâinile întinse vin din partea unor europeni demni, care nu și-au uitat istoria, înțeleg drama actuală derulată pe tărâmul Ucrainei, dar nu pot fi manipulați de interese trecătoare ale Kievului.
2. La nivel de stat, Ucraina a greșit anterior față de România, aspect care ar putea fi reglat de președintele ucrainean Volodimir Zelensky, când se va adresa Parlamentului României, prilej cu care ar putea anunța că cetățenii ucraineni care vorbesc limba lui Mihai Eminescu vor beneficia de aceleași drepturi pe care le au etnicii ucraineni în țara noastră.
3. Zelensky ar putea semnala parlamentarilor români că din punctul de vedere al Kievului, nu vor mai fi categorii de cetățeni ucraineni considerați, în statisticile oficiale, unii de origine românească și alții de obârșie moldovenească, o inepție care trebuie urgent corectată.
4. Pentru Bucovina de Nord și Bugeac – teritorii istoric românești, samavolnic răpite de Uniunea Sovietică și momentan administrate de Ucraina – ar fi bine să se recunoască interesul constructiv al țării noastre, în sprijinirea firească a dezvoltării minorității românești de acolo, care trebuie să fie liberă să se exprime și să învețe în limba natală.
Într-un context internațional în care alții trimit masiv arme spre Kiev și finanțează apărarea Ucrainei, România oferă bun simț, moderație și brațele deschise pentru refugiații alungați de război de pe teritoriul țării lor.
La București domnește luciditatea geopolitică a momentului aprilie 2022, nicidecum “imperialismul românesc” agitat de unii cu mentalitatea sovietică, încă trăitori pe culoarele puterii și în unele redacții de la Kiev.
Pacea este dezirabilă, dar și dreptatea – în spiritul valorilor europene reale – are rostul ei în economia viitorului.