Война и мир

✍️ Ieri, taman la finalul unei emisiuni de televiziune,
la care participasem, m-a sunat îndelung un terț.

Taman… fiind reperul că urmărise, totuși, talk show-ul
de la un post unde era cândva un invitat al gureșului devenit ulterior o trompetă prezidențială liberală.

Îndelung… fiind expresia unei nervozități aparte,
motivată într-o discuție lungă ulterioară, în care îmi semnala – pe bună dreptate – că unii moderatori incită invitații să răspundă la o întrebare, unul dintre ei chiar încearcă să formuleze o opinie argumentată și este brusc întrerupt de sintagma de doi bani Breaking News, deși – nota bene – nimic nu rupe gura lumii în acel moment.

Alți moderatori invită specialiști în planeta Marte
și brusc le cer opinia în privința viitorului unor Amazoane la modă, deși respectivii… măritați 😉 fiind – de propriile neveste, carevasăzică… – știu doar să spună “Da, mamă!”, până ies pe ușa casei, aceea care este în mod oficial și a lor.

Colac peste pupăză, alți realizatori de emisiune, ca să umple cu te miri ce spațiul emisiunii inserează documentare difuzate și în alte producții ale postului TV respectiv și cad într-un extaz prin Tantra, privind spre invitații din platou cu fețe practic plictisite, de Cinemateca bușificatoare, bilibizdrocizantă și inguidibilă la care sunt nevoiți să asiste.

Unor moderatori le place să fie gâdilați – din prea multul orgoliu care le marchează existența – de invitați care le au cu comunicarea publică precum intenționează Putin să treacă la catolicism.

Când au nevoie de un X sau Y pun ajutoarele din preajmă ca să îi caute, când nu… brusc descoperă mesaje mai interesante pe telefonul propriu, ignorând dialogul inițiat de un invitat sau altul.

Cum inteligența nu este pe grade
și nici jurnalismul pe funcții efemere
se ajunge la un spectacol mai degrabă de circ, în care persistă, ca insignifianți spectatori, exact cei plătiți să fie acolo pentru a arăta naivilor ce Poiană a lui Iocan, era să scriu Ciocan, există în arealul imagologic unde până și cei care au pregătit desfășurătorul emisiunii sunt suprinși de stările de visare ale dirijorului talk show-ului, Dumnezeu să îl ierte.

Și cel care m-a sunat la telefon
și cei vizați de aceste simple rânduri uită că telespectatorii nu pot fi păcăliți de gesturi ieftine, că geopolitica lunii mai, din acest an, oferă subiecte în serie, dar că tratarea acestora cu morga academică, cu prețiozitatea preoțească și cu invocarea unor experiențe personale inexistente nu face decât să îndepărteze pe cei interesați de varianta 2022 a filmului
Război și pace / Война и мир,
în condițiile în care umbrele de azi ale lui Lev Tolstoi au pretenții, nu
și putirințe…

~