Sun Tzu ne învăța că „Expertul în bătălii caută să obțină victoria prin avantaje strategice și nu le cere oamenilor lui să-i aducă victoria.”

2

– Putem spera că Marea Neagră nu se va transforma într-un bazin de conflicte militare ?

– Visați frumos.

Marea Neagră – pe care am navigat cu cea mai puternică fregată românească – se “înfurie” ușor, valurile ajungând ușor, uneori, la câțiva metri înălțime.

Din punct de vedere militar, forța navală dominantă este aceea rusă – cu eșecurile cunoscute în confruntarea cu apărătorii ucraineni. Turcia, deși țară membră a NATO, are majoritatea navelor militare în Marea Egee și în Marea Mediterană, datorită disputelor teritoriale cu Grecia. Georgia nu are forțe navale. România și Bulgaria – state componente ale Alianței Nord-Atlantice – au forțe navale care ar putea asigura defensiva litoralului românesc și a celui bulgar.

O ipotetică deteriorare a situației militare din Marea Neagră ar determina sosirea în porturile românești și a celor bulgare a unor nave militare din state aliate, precum Statele Unite, Franța, Italia, dar și a unor submarine care ar schimba rapid, radical și decisiv raportul de forțe.

CITIȚI INTERVIUL INTEGRAL AICI.

~