Riposta colectivă

🇷🇴

În emisiunea DECISIV, de la Antena 3, am explicat, la solicitarea doamnei Catalina Porumbel semnificația comentariului lui Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în legătură inițială cu afirmațiile lui Ramzan Kadyrov, liderul regiunii Cecenia.

Acesta criticase conducerea militară a Rusiei, din cauza eșecurilor pe câmpul de luptă și a cerut sâmbătă, 1 octombrie, 2022, utilizarea armelor nucleare de putere mică, adică a armelor nucleare tactice, Federația Rusă dispunând acum, probabil, de 2000 de asemenea arme.

“Acesta este un moment foarte emoționant. Șefii de regiuni au dreptul să-și exprime punctul de vedere”, a spus, luni, jurnaliștilor, Peskov.

„Dar chiar și în momentele dificile, emoțiile ar trebui ținute departe de orice tip de evaluare. Așa că preferăm să rămânem la evaluări echilibrate și obiective” a mai susținut purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Am materializat pe harta – trimisă anterior doamnei Oana Matei, producătoarea emisiunii – expusă pe masa cu afișaj electronic – publicată inițial în The Washington Post, evident fără semicercurile roșii și săgețile albastre – locațiile ( cu roșu) probabile de utilizare, de către armata rusă, a unor arme nucleare tactice, care au avantajul teoretic de a putea fi aruncate lângă pozițiile deținute de trupele proprii.

Apoi am materializat cu săgeți albastre ce ar face, ca ripostă colectivă, trupele NATO, conform declarației generalului american, acum pensionar, Wesley Kanne Clark, care a fost Comandantul Suprem Aliat în Europa, al NATO, din 1997 până în 2000, comandând Operațiunea Forța Aliată, în timpul Războiului din Kosovo.

El a declarat, în esență, că trupele NATO ar scoate toate trupele rusești din Ucraina și ar nimici toate navele militare rusești din Flota rusă a Mării Negre, cu sediul la Sevastopol.

De unde și grija lui Peskov… de a asigura opinia publică asupra faptului că la Kremlin sunt preferate evaluările echilibrate și obiective.

Deocamdată…

Foto: Ioana Matei, Antena 3.

8

~