MARIAN DULĂ: Locotenenţi de origine română, în Bundeswehr

La invitaţia Ministerului Apărării, din Republica Federală a Germaniei şi a Asociaţiei Rezerviştilor din Achern, landul Baden-Wurttemberg, o delegaţie de 9 militari in rezervă, condusă de colonel Marian Dulă şi formată din Constantin Mălăescu, Viorel Bondoc, Dan Buşilă, Lucian Cercel, Florea Petrişor, Gheorghe Nedelcu, Constantin Stoian, Paul Olaru, a efectuat o vizită în unităţi militare, precum şi la obiective culturale, din landul Baden-Wurttemberg, la începutul acestei luni.

baden

Astfel, la 1 octombrie 2013, s-a efectuat o vizită, în Stuttgart, la Comandamentul Militar al Landului Baden-Wurttemberg (Landeskommando BADEN-WÜRTTEMBERG).

Delegaţia a fost însoţită de membri ai Asociaţiei Rezerviştilor din Achern, cea aflată in parteneriat cu rezerviştii români din Câmpina, fiind întâmpinată de locotenent-colonelul Simmel, comandant adjunct și șef al statului major.

Oaspeţii au fost informaţi despre misiunile, obiectivele şi structura Comandamentului Militar al Landului Baden-Wurttemberg. Au fost făcute referiri şi la unităţile militare ce se vor desfiinţa în următoarea perioadă, pentru că armata germană se va reduce numeric.

Instruirea rezerviştilor germani si români s-a efectuat în cazarma General-Dr.-Speidel-Kaserne, la Regimentul 750 ABC, din Bruchsal.

O surpriză plăcută a fost includerea, de către organizatori, în echipa de patru instructori care urma să facă pregătirea in comun, a unui militar activ de origine română, locotenentul Drușcă. Ofiţerul are contract pe 13 ani cu armata germană si in ultimii trei ani a schimbat 11 unităţi militare. Intr-una din pauze ne-am mai întâlnit cu un alt militar provenit din România, locotenentul Pană.

În sala de instruire pentru trageri, atât rezerviştii români, cât şi cei germani au executat trageri cu carabina G-30 si pistolul B-8. A urmat un concurs de tragere, cu simularea câmpului de luptă, in localitate.

Delegaţia de ofiţeri in rezervă români, însoţită de militari in rezervă germani au vizitat cimitirul din Niderbühl, lângă Rasttat.

Maiorul Josef Gombola a prezentat un scurt istoric al cimitirului si al parcelei de onoare, unde sunt înhumaţi prizonieri români, care proveneau dintr-un lagăr, din timpul Primului Război Mondial, in anii 1917-1918. Din cauza muncii extenuante au fost internaţi intr-un lazaret, apoi au decedat.

Rezerviştii români si germani au depus garoafe pe crucile cu numele celor 28 de militari români. In faţa stelei funerare centrale s-a păstrat un moment de reculegere, apoi s-a dat onorul de către toţi militarii.

In Acordul de Parteneriat semnat de Asociaţia Rezerviştilor din Câmpina si Asociaţia Rezerviştilor din Achern s-a prevăzut comemorarea eroilor celeilalte părţi la datele tradiţionale din fiecare ţară. De Ziua Eroilor, rezerviştii germani au participat la ceremonia religioasă la Niderbühl, organizată de preotul Bogdan Stavarachi, superiorul Capelei Mihail Sturza, din Baden-Baden.

La Sinaia, în Cimitirul Internaţional de lângă parcul Ghica, pe 17 noiembrie, rezerviştii români vor comemora, ca si anul trecut, eroii germani, căzuţi în aceasta zonă, in primul război mondial.

Preşedintele Filialei Câmpina, a cadrelor militare în rezervă şi in retragere

Colonel in rezervă
Marian Dulă

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~