Autor


Colonelul (r.) dr. Ion Petrescu.

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti.
După absolvirea Şcolii Militare de Ofiţeri Activi “Nicolae Bălcescu”, din Sibiu, în 1977, a comandat, între 1977-1984, subunităţi de grăniceri, succesiv, în garnizoana Timişoara, ulterior la Aeroportul Internaţional Otopeni.

În 1986 a absolvit Academia Militară fiind încadrat la săptămânalul pentru ostaşi “La datorie”.

În decembrie 1989 a realizat, cu alţi colegi, primul număr necenzurat al acestui periodic,
pe care l-a dus personal la TVR, unde a şi fost prezentat ca prima publicaţie militară liberă
de orice influenţă ideologică. După 1989, redacţia din care a făcut parte a fost integrată în
aceea a săptămânalului “Armata României”, intitulat azi „Observatorul militar”.

În 1991 a obţinut atestarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

În 1992 a urmat cursul de limbă franceză la Academia de Înalte Studii Militare/A.Î.S.M. În 1993 a primit premiul ziarului „”Vremea” şi al revistei „Totuşi iubirea”, pentru publicistica promovată cu încurajarea lui Adrian Păunescu.

În 1995 a urmat Cursul de Relaţii Publice, la Centrul pentru Jurnalism Independent. În 1996 a absolvit Cursul de Limbă Engleză, la Baza Forţelor Armate Canadiene, din Borden, lângă Toronto. În iulie 1997 a finalizat, cu nota maximă, Cursul Postuniversitar de Comunicare şi Relaţii Publice, din Colegiul de Comandă şi Stat Major, din cadrul A.Î.S.M., iar în octombrie, acelaşi an, a absolvit Cursul Postuniversitar de Jurnalism/Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, din Universitatea Bucureşti.

În anul 1997 este numit şeful biroului presă al M.Ap.N., apoi şeful secţiei mass-media din Direcţia Relaţii Publice, până în 2000. În 1999 a urmat Cursul de Comunicare al Parteneriatului pentru Pace, din Elveţia.

În 2000 a absolvit Colegiul de Studii Internaţionale şi de Securitate, din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall, din Bavaria, în Germania.

În noiembrie 2000 – exact la împlinirea vârstei de 45 de ani – este numit directorul Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naţionale.

În ianuarie 2001 transformă săptămânalul “Observatorul militar” într-un tabloid, cu 24 de pagini integral color şi un sumar axat pe prioritatea integrării euroatlantice a României.

A comandat Centrele de Informare a Presei, la exerciţiile multinaţionale “Baltic Confidence 2001” şi “Strong Resolve 2002”, ultimul fiind cel mai mare organizat de NATO, până la anexarea manu militari, a peninsulei Crimeea, de Federaţia Rusă. A asigurat mediatizarea, pentru presa militară, a summit-urilor NATO de la Praga/2002 şi Colorado Springs-SUA/2003.

A fost decorat, în 2003, cu Ordinul Naţional Pentru Merit, în grad de cavaler, cu însemne pentru militari.

În 2004 a urmat Cursul “Intelligence and Democracy”, organizat la Bucureşti, de Centrul pentru Relaţii între Militari şi Civili, al Forţelor Navale Americane, din Monterey, California. Tot în 2004 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare. În 2006 a devenit licenţiat al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

În perioada postdecembristă a îndeplinit misiuni peste hotare, ca jurnalist militar/ofiţer de relaţii publice în Afganistan, Austria, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Elveţia, Franţa, Germania, Irak, Italia, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Ungaria, S.U.A. şi Turcia.

În 2007 este împuternicit la comanda Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din M.Ap.N..

Pentru TVR1 a realizat, în studioul TV al NATO, din Bruxelles, interviuri cu personalităţi politice şi militare, de la Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice, difuzate de televiziunea publică înainte de începerea Summitului NATO, de la Bucureşti, din 2008.

Trecători decidenţi politici nu au aprobat proiectele sale de lansare a unei televiziuni militare, de creare a unui post de radio militar şi de difuzare a publicaţiilor armatei la chioşcurile de vânzare a presei. Refuză “promovarea” sa – decisă în decembrie 2008, ca urmare a editorialului din „Observatorul militar”, în care a cerut public şefului statului graţierea generalului Victor Atanasie Stănculescu – şi decide să treacă în rezervă, în februarie 2009.

Coautor la volumele “Însemnări din zilele Revoluţiei” – Editura Militară, 1990; “România-NATO”, volumul I “Preaderarea” – Societatea Scriitorilor Militari, 2003; “Arma de care aveţi nevoie”, Editura Militară, 2004; “Semn de armă – harta României”, Editura Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, 2006.

A asigurat, ani buni, ca vicepreședinte, imaginea Asociaţiei “George C. Marshall – România”.

Este căsătorit şi are doi fii.
______________________________
În 2009 a scris editoriale şi analize politico-militare, la „Jurnalul naţional” şi „Ziua”, în 2010/2011 la ARENA.MD şi între 2010-2013 la ZIUAVECHE.RO. După ianuarie 2013 a publicat comentarii și interviuri, ca blogger, la ADEVĂRUL şi la VOXPUBLIKA.MD. A comentat situații de crize geopolitice, ca analist militar, la posturi de radio şi televiziune.

Din 2014 realizează, la 6TV, emisiunile VALORI EUROATLANTICE, ZIUA Z și AGENDA SĂPTĂMÂNII.

Este cofondator al Clubului Militar Român de Reflecţie Euroatlantică.
____________________________________________________________________

MAGISTER DIXIT:

© ACADEMICIANUL FLORIN CONSTANTINIU A PUBLICAT
ÎN NUMĂRUL 11, DIN AUGUST 2010, AL PRESTIGIOASEI REVISTE

ISTORIE ŞI CIVILIZAŢIE, UN ARTICOL SUGESTIV INTITULAT
CEL MAI LUNG RĂZBOI DIN ISTORIA S.U.A.
CARE ÎNCEPE CU URMĂTOARELE RÂNDURI:

26152-florin_constantiniu

Demiterea generalului Stanley McChrystal din funcţia de comandant al forţelor americane şi al trupelor NATO din Afghanistan, de către preşedintele Barak Obama, în urma unui interviu/reportaj apărut în revista „Rolling Stone”, a provocat în presa străină un fluviu de articole, care – nu se putea altfel – au depăşit problema personală a celui înlăturat sau a succesorului său, generalul David Petraeus, pentru a analiza războiul din Afghanistan.

Presa noastră, angajată – din nefericire – într-un adevărat concurs cu tema „Cine scrie mai puţin despre situaţia internaţională?” s-a arătat nepăsătoare faţă de schimbarea generalului, sub a cărui comandă se află şi militarii români din Afghanistan, deşi, având în vedere că acolo mor sau sunt răniţi de-ai noştri, ar trebui să ne intereseze în gradul cel mai înalt.

O excepţie de elogiat a constituit-o articolul col. (r.) Ion Petrescu, apărut în „Ziua veche” (din corpul ziarului „Puterea”), textul unui comentator avizat ca fost militar şi remarcabil om de presă.

——————-

Mult Stimate Domnule Colonel,

…Pentru mine, sunteti un analist exemplar, atat de necesar intr-o societate confuza si ignoranta, mai ales in materie de situatie internationala, asa cum este societatea noastra. Cred ca oricine citeste textele dvs. are de invatat, intrucat asociati in chip fericit o informatie bogata, un spirit analitic si o claritate a expunerii. In presa noastra, astfel de oameni sunt rarissimi.
Va doresc succes!
Florin Constantiniu

TO:
Ion Petrescu
Message flagged Friday, August 5, 2011 11:52 PM
___________________

La 23 iunie 2012 a primit Ordinul Ziariştilor, clasa I – aur, acordat de Uniunea Ziariştilor Profesionişti, pentru merite deosebite în activitatea publicistică, deontologie şi continuitate, pe parcursul a peste trei decenii. La 9 martie 2015 a primit premiul I, la categoria presă on-line, pentru blogurile “LINIA DE MIRĂ” şi “ADEVĂRUL”. La 5.03.2016, a fost ales vicepreşedinte al UZPR.

__________________

La 8 octombrie 2013 a fost decorat cu medalia “PENTRU CONSOLIDAREA FRĂŢIEI DE ARME”, prin ordinul Ministrului Apărării al Republicii Moldova nr.395, pentru promovarea păcii şi democraţiei, dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi prietenie.
__________________

Pe 15 mai 2017, a fost invitat, de Divizia de Diplomaţie Publică a NATO, alături de alţi formatori de opinie din România – Şerban Cioculescu, Iulian Chifu, Dan Dungaciu, Armand Goşu, Alexandru Lăzescu, Ion M. Ioniţă, Ovidiu Nahoi, Septimius Pârvu – la Cartierul general al Alianţei, pentru o informare cu privire la opţiunile aliaţilor înainte de Summitul de la Bruxelles, din 25 mai 2017.

__________________

Pe 20 octombrie 2018 a organizat reuniunea Clubului Militar Român de Reflecție Euroatlantică, la care au luat parte trei ex-șefi ai Statului Major General, alți generali și ofițeri în rezervă, seniori și juni experți în securitate internațională și jurnaliști de presă scrisă și televiziune, eveniment detaliat aici.

__________________

De la 10 octombrie 2018, la 30 noiembrie 2018 a fost speaker în cadrul proiectului „Youth for Understanding NATO”, inițiat în România de Divizia de Diplomație Publică a OTAN, prin Asociația Chamber of Excellence in International Affairs.

__________________

În anii recenți a fost invitat,
ca analist militar, la o serie de posturi de radio și de televiziune,
unde a exprimat constant opinii pro-NATO, pro-UE
și în favoarea reîntregirii naționale, pe cale democratică.

___________________

Scrie, periodic,
la NEWSWEEK ROMÂNIA,
la EVENIMENTUL ZILEI
și la ADEVĂRUL.

~