GENERALUL VISARION NEAGOE, cu sufletul deschis spre camarazii ignoraţi…

neagoe

Cum trebuie judecat un semen?
După clipele sale definitorii.

Dar un general?
Pentru ceea ce a lăsat în urma sa.

Dar un militar român răbdător cu impostorii?
După pilda lui.

Este şi cazul generalului Visarion Neagoe.

Unul dintre înstelaţii care – spre deosebire de câţiva şefi, ai săi, trecători – chiar şi-a scris singur cărţile. O primă explicaţie fiind perioada în care el însuşi subscria la sintagma presa militară.

A doua – experienţele profesionale de care a avut parte, precum misiunea sa ca locţiitor al şefului de stat major al Forţei Multinaţionale pentru Operaţiile Coaliţiei, din Irak, în anul 2007.

Evoc aici doar două ipostaze, în care am avut şansa să îl privesc şi altfel.

Aceea când l-am însoţit într-o misiune efectuată în deşertul unui teatru de operaţiuni militare, unde a răspândit în jur căldură umană, faţă de conaţionalii acoperiţi zilnic de nisipurile unui alt continent şi s-a distins printr-o capacitate de dialog notabilă, cu aliaţii.

Şi dimineaţa în care, la prima oră, în biroul său de şef, al unei direcţii din Statul Major General, în timp ce discutam detaliile unui interviu, a pătruns un amiral. Unul cunoscut pentru servilismul lui faţă de cel ce conducea, pe atunci, armata română – alt pitic, atât de mic, ascuns în spatele uşilor capitonate, dar extrem de abil în valorificarea colportărilor prea plecaţilor săi mateloţi – şi nu numai – după principiul DIVIDE ET IMPERA. Amiralul venea (culmea devotamentului faţă de şeful SMG!) ca să facă prezenţa…iar generalul îl privea cu o bine controlată milă.

Generalul Visarion Neagoe a ştiut să îndure multe nedreptăţi, să îşi îndeplinească meritoriu misiunile, pe funcţiile încredinţate, iar în Irak, o rachetă trasă de insurgenţi era cât pe-aci să îi curme firul vieţii.

Cum priveşte, acum, experienţele profesionale relevante, ale carierei sale, deloc comune? Detalii vor fi incluse într-un dialog menit a fi publicat în perioada următoare.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~