Europenii, iranienii și americanii

iraniene

30 iulie 2013. Femeile iraniene pun exemplare ale Coranului pe capetele lor, pe timpul cât vor boci la cimitirul Behesht-e-Zahra, în afara Teheranului, la o ceremonie religioasă ce marchează timpul scurs de la moartea Imamului Ali.

John din Bristol, Marea Britanie, a întrebat pe cei de la postul TV Euronews:
“În timp ce noul președinte al Iranului, Hassan Rouhani, se pregătește să preia funcția, cum vedeți dezvoltarea relațiilor între Republica Islamică, Europa și comunitatea internațională? ”

A răspuns dr. Pascal Boniface, director fondator al Institutului pentru Relații Internaționale și Strategice:

“Cel mai important, ne așteptăm la o îmbunătățire în relațiile cu lumea occidentală. Relațiile au fost foarte tensionate, cu SUA, pe de o parte, și Europa, pe de altă parte. Europa a fost și mai critică cu privire la acțiunile guvernului iranian. Alegătorii iranieni au ales pe cel mai bun, din cei ce candidau. Alegerea a fost limitată, deoarece candidații aveau nevoie de aprobare, din partea liderului suprem. Alegătorii iranieni au ales cea mai deschisă cale pentru reforma politică, însă rezultatele rămân de văzut. Noul președinte iranian pare dispus pentru o deschidere spre vest. De acum, fiecare partener are propria problemă majoră: pentru Iran, este vorba despre ridicarea sancțiunilor internaționale, sfârşitul embargoului și relaxarea barierelor comerciale, iar pentru Europa, este problema nucleară iraniană. Deci, să sperăm că europenii, iranienii și americanii vor să profite de oportunitatea de a negocia o soluție.”

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~