­čĹü DEFENSE NEWS: TURCIA VA FACE UN LANSATOR DE RACHETE MARITIME

<<

MERSIN, Turcia – Compania de ap─ârare turc─â Roketsan va dezvolta un sistem de lansare veritabil pentru prima fregat─â a ╚Ť─ârii, dup─â ce sanc╚Ťiunile americane au ├«ntrerupt planurile originale de achizi╚Ťii.

Viitorul MDAS este s─â echipeze TCG Istanbul, nava principal─â a fregatelor de clasa I din Turcia.

Oficialul Ismail Demir, a anun╚Ťat pe 23 ianuarie la ceremonia de lansare a navei de r─âzboi, c─â nava va fi echipat─â cu un VLS indigen.

P├ón─â acum nu era clar cine va produce sistemul na╚Ťional de lansare a rachetelor ╚Öi care vor fi specifica╚Ťiile sale.

Guvernul a planificat ini╚Ťial instalarea Mk 41 VLS, realizat─â de firma american─â Lockheed Martin. Cu toate acestea, sanc╚Ťiunile impuse Turciei de SUA au ├«mpiedicat v├ónzarea MK 41 VLS.

Kose, care conduce unitatea de platforme navale la agen╚Ťia de achizi╚Ťii pentru ap─ârare, pre╚Öedinta industriilor de ap─ârare sau SSB, a declarat c─â guvernul a angajat pe Roketsan, pentru a dezvolta MDAS.

ÔÇ×FMS nu a fost aprobat pentru utilizarea Mk 41, fabricat─â ├«n S.U.A., ca sistem de lansare veritabil─â pentru a cincea nav─â Milgem [obiectul naval al proiectului]. Astfel, am ├«ncheiat un acord cu Roketsan ╚Öi am rearanjat contractul, astfel ├«nc├ót Roketsan s─â dezvolte VLS “, a declarat Kose pentru presa turc─â.

O surs─â cu un subcontractant, care lucreaz─â la proiect, a declarat pentru Defense News c─â MDAS va fi similar cu Mk 41.

ÔÇ×Cu toate acestea, are unele diferen╚Ťe structurale, cum ar fi ├«n─âl╚Ťimea sa. MDAS va avea o lungime de 8 metri – cu 30 de centimetri mai lung─â dec├ót Mk 41 ÔÇŁ, a spus sursa, sub condi╚Ťia anonimatului.

“Sistemul va fi capabil s─â lanseze rachete indigene, inclusiv familia de rachete HISAR sur fa╚Ť─â-├«n-aer … ╚Öi rachetele antiabarcate ATMACA”, a ad─âugat sursa.

ÔÇ×Turcia a c├ó╚Ötigat suficient─â experien╚Ť─â de know-how, pentru a dezvolta un sistem indigen de lansare a rachetelor ├«n ultimul deceniu. Am lucrat la proiectul MDAS ╚Öi ne propunem s─â-l preg─âtim ├«nainte de ├«ncerc─ârile de acceptare ale TCG Istanbul. ÔÇŁ

Sursa a refuzat s─â ofere informa╚Ťii despre costul proiectului.

MDAS a fost ini╚Ťial planificat s─â echipeze viitorul distrug─âtor de r─âzboi aerian de clas─â TF2000, programat s─â intre ├«n serviciul Marinei Militare p├ón─â ├«n 2027.

Dar planurile s-au schimbat dup─â sanc╚Ťiuni, iar SSB a accelerat proiectul.

Potrivit agendei SSB, prima fregată de clasa I este așteptată să fie gata în 2023.

Se a╚Öteapt─â ca variantele MDAS s─â lanseze dou─â arme turce╚Öti ├«n prezent ├«n curs de testare: racheta de ap─ârare aerian─â cu raz─â lung─â de ac╚Ťiune Siper sau Hisar-U; ╚Öi racheta de criz─â Gezgin.>>

7

~