­čžÉ The Telegraph: Putin nu va mai avea niciodat─â o ╚Öans─â ca aceasta de a r─âsturna ordinea strategic─â european─â

ÔťŹ´ŞĆ Ambrose Evans-Pritchard

Pie╚Ťele par s─â nu cread─â c─â Europa este aproape de cel mai mare conflict militar din 1945, chiar dac─â pre╚Öedintele SUA ne spune c─â o astfel de defalcare a sistemului interna╚Ťional este mai probabil─â ╚Öi s-ar putea ├«nt├ómpla de ├«ndat─â ce p─âm├óntul ├«nghea╚Ť─â suficient de tare pentru o invazie blindat─â a Ucrainei.

4

Starea de spirit ciudat de calm─â contrazice informa╚Ťiile adunate ├«n urma intercept─ârii cu urechea Marii Britanii ÔÇô ╚Öi confirmate de oficialii americani ÔÇô c─â Vladimir Putin inten╚Ťioneaz─â s─â instaleze un guvern marionet─â la Kiev. Liderii presupusi provin din cercul interior al regimului pre-Maidan, al lui Ianukovici.

Pre╚Ťul de referin╚Ť─â al gazului TTF ├«n Europa s-a redus la jum─âtate de la cre╚Öterea panic─âi, chiar ├«nainte de Cr─âciun. A revenit la 79,50 EUR (66,47 GBP) per MWh pentru contractul din februarie, aproximativ unde era acum patru luni.

Pie╚Ťele bursiere au alunecat ÔÇô din cauza temerilor de ├«n─âsprire a b─âncii centrale ╚Öi a c├ó╚Ötigurilor de v├órf din tehnologie ÔÇô, dar r─âm├ón receptive la orice m─âsur─â istoric─â.

Fie investitorii nu acord─â aten╚Ťie Ucrainei, fie cred c─â dl Putin este implicat ├«ntr-o cacealma teatral─â, pentru a extrage concesii, desf─â╚Öur├ónd zgomotos peste 125.000 de oameni, l├óng─â grani╚Ťa cu Ucraina, ├«mpreun─â cu elicoptere de atac ╚Öi trimiterea de nave de asalt amfibie, din Marea Baltic─â, spre Marea Neagr─â.

S-ar putea s─â calculeze c─â Kremlinul se va mul╚Ťumi cu ceea ce Joe Biden nume╚Öte o ÔÇ×incursiune minor─âÔÇŁ, sub pragul de r─âspuns din partea unei Europe divizate, care nu este puternic ├«nclinat─â s─â r─âspund─â.

O astfel de lips─â de aten╚Ťie ├«nseamn─â c─â nu se ╚Ťine cont de pozi╚Ťia for╚Ťei militare pe teren ╚Öi de momentul neobi╚Önuit, dar trec─âtor, de avantaj strategic al Kremlinului. Este acum sau niciodat─â pentru domnul Putin. Stelele sunt neobi╚Önuit de bine aliniate pentru r─âsturnarea a╚Öez─ârii de dup─â R─âzboiul Rece.

Dl Putin a jucat un joc de-a pisica ╚Öi ╚Öoarecele cu Europa, din cauza stocurilor de gaz din iulie, mai ├«nt├ói re╚Ťin├ónd fluxurile de re├«nc─ârcare, pe motiv c─â Gazprom trebuia s─â re├«nnoiasc─â depozitul acas─â, apoi a prelevat suficient─â aprovizionare, pentru a ├«╚Öi hr─âni dorin╚Ťa.

Aceast─â metod─â de a fierbe racul viu a func╚Ťionat p├ón─â la un punct: stocurile sunt ast─âzi la o capacitate de 43%, cu aproximativ 12 puncte procentuale mai jos, dec├ót ar trebui s─â fie ├«n aceast─â etap─â a lunii ianuarie.

Dar lipsa de gaz nu ajunge la un blocaj total coercitiv. Vremea bl├ónd─â ╚Öi livr─ârile de gaz natural lichefiat au salvat, ├«ntr-o oarecare m─âsur─â, Europa de propriile sale judec─â╚Ťi gre╚Öite.

Kremlinul se bucur─â de acela╚Öi avantaj par╚Ťial pe frontul politico-militar. NATO european─â a fost dezarmat ├«n anii de austeritate ╚Öi acum este aproape de fund, ├«n timp ce Rusia se re├«narma de un deceniu.

Casa Alb─â este perceput─â ca un ├«mping─âtor, dup─â ce a renun╚Ťat la obiec╚Ťiile fa╚Ť─â de conducta Nord Stream 2 ├«n iulie anul trecut, ├«ntr-un acord ponosit cu Germania, care submineaz─â interesul vital al Ucrainei, pentru ceea ce istoricii ar putea vedea ca un Munchen din zilele din urm─â.

Agitarea sabiei Chinei din cauza Taiwanului îl lasă pe domnul Biden să se confrunte cu riscul a două crize continentale în același timp.

Domnul Putin nu trebuie să-și facă griji cu privire la represalii economice grave.

Germania a respins efectiv utilizarea ÔÇ×op╚Ťiunii nucleareÔÇŁ financiare, care ar fi expulzarea Rusiei din sistemul Swift de pl─â╚Ťi interna╚Ťionale.

Argumentul Berlinului este c─â astfel de sanc╚Ťiuni au o revenire asimetric─â. SUA are o expunere direct─â mic─â ╚Öi ar suferi pierderi modeste. Companiile germane ╚Öi europene, cu interese mari ├«n Rusia, ar avea pe cele mai grele.

Acest lucru las─â pu╚Ťin loc pe mas─â ├«n afar─â de sanc╚Ťiunile chirurgicale asupra b─âncilor ruse╚Öti ╚Öi alte fric╚Ťiuni gestionabile. ÔÇ×Nu v─âd nimic pe frontul economic care s─â-l sperie serios pe PutinÔÇŁ, a spus Ian Bond, fost ambasador ╚Öi planificator de securitate britanic, acum la Centrul pentru Reforme Europene.

Dac─â domnul Putin va ataca, trebuie s─â ac╚Ťioneze cur├ónd. El are o fereastr─â ├«ngust─â pentru o invazie cu arme combinate cu tancuri ╚Öi artilerie remorcat─â ├«nainte ca prim─âvara s─â transforme p─âm├óntul ├«ntr-o mla╚Ötin─â.

Imperativul militar este s─â se ├«nainteze ad├ónc ├«n Ucraina ╚Öi s─â dea o lovitur─â KO ├«nainte de dezghe╚Ťul de la mijlocul lunii martie. Nu este u╚Öor: au fost necesare ╚Öase s─âpt─âm├óni pentru ca for╚Ťele ruse s─â cure╚Ťe capitala cecen─â Grozn├«i ├«n lupte urbane. Kiev, Harkov, Dnipro, Zaporijzia ╚Öi Odesa sunt toate mai mari.

O echip─â de fo╚Öti ofi╚Ťeri militari ╚Öi planificatori, care scriu pentru Consiliul Atlantic spune c─â, ├«n ultima s─âpt─âm├ón─â, Putin a ÔÇ×stabilit condi╚Ťiile pentru a executa un atac de mare intensitate, pe mai multe domeniiÔÇŁ.

Aceasta include desf─â╚Öurarea sistemelor de ap─ârare aerian─â, platforme de r─âzboi electronic, rachete balistice cu raz─â medie de ac╚Ťiune Iskander-K ╚Öi unit─â╚Ťi de sus╚Ťinere a luptei.

A folosit manevrele viitoare cu Belarus, ca acoperire pentru a aduce ├«n fa╚Ť─â avioane de v├ón─âtoare avansate Su-35 ╚Öi rachete sol-aer S-400. ├Änc─â lipsesc dovezile concludente c─â Rusia a ├«nceput s─â cheme rezervi╚Öti.

Centrul pentru Studii Strategice ╚Öi Interna╚Ťionale din Washington a expus op╚Ťiunile probabile pentru Kremlin ├«ntr-un eseu al veteranului CIA Philip Wasielewski ╚Öi al ╚Öefului de securitate al CSIS, Seth Jones.

Domnul Putin ar putea dezlipi coasta Mării Negre și să se conecteze cu Crimeea, poate împingând dincolo de Odesa pentru a priva Ucraina de întreaga sa coastă. Cu toate acestea, avertismentul britanic de sâmbătă sugerează că acesta vizează decapitarea totală a statului ucrainean.

El putea pune st─âp├ónire pe toat─â Ucraina ortodox─â de Est p├ón─â la r├óul Nipru. Dar acest lucru ar l─âsa o crup─â suficient de mare pentru a supravie╚Ťui ca stare viabil─â ╚Öi durere de cap permanent─â.

Cucerirea ar trebui s─â includ─â Kievul, marele premiu pentru dl Putin, care duce ├«napoi la Rusia Kievan─â, ca fiind leag─ânul antic al na╚Ťiunii ruse ├«n versiunea sa mitologizat─â etno-na╚Ťionalist─â a istoriei. Manifestul s─âu de 7.000 de cuvinte publicat anul trecut respinge statul ucrainean drept inven╚Ťie a cartografilor sovietici.

CSIS spune c─â dl Putin ar putea s─â mearg─â mai departe ╚Öi s─â anexeze toat─â ╚Ťara, cu excep╚Ťia regiunilor ├«n mare parte catolice ├«n Occident (vechea Gali╚Ťie). Acest fost buzunar habsburgic este cel mai nerus ├«n caracter ╚Öi ar fi greu de re╚Ťinut ├«n timp.

Domnul Putin ar putea ├«ncerca s─â ia totul ╚Öi s─â anun╚Ťe o unire tripartit─â slav─â a Rusiei cu Ucraina ╚Öi Belarus, reunind ÔÇ×toate RusiileÔÇŁ ╚Ťarilor: Mare, Mic─â ╚Öi Alb─â. Acest lucru ar necesita o rusificare nemiloas─â, prin metodele Ecaterinei cea Mare sau ale lui Stalin.

Dependen╚Ťa energetic─â a transformat ├«n mod implicit Europa central─â ├«ntr-un complice. Rusia furnizeaz─â ├«n prezent aproximativ 120 de miliarde de metri cubi de gaz, prin toate conductele sau ca gaz natural lichefiat (date ICIS). Aceasta reprezint─â jum─âtate din nevoile Germaniei ├«n industrie, energie electric─â ╚Öi ├«nc─âlzire a locuin╚Ťelor ╚Öi rate chiar mai mari ├«ntr-un ╚Öir de ╚Ť─âri UE.

Dac─â acest lucru ar fi ├«ntrerupt ├«n ├«ntregime ÔÇô dificil pentru Rusia f─âr─â a-╚Öi deteriora propriile z─âc─âminte de gaze ÔÇô decalajul ar putea fi acoperit ├«n extremis din surse globale. ÔÇ×Ar fi nevoie de 160 de m─ârfuri cu GNL pe lun─â, din totalul global de 400ÔÇŁ, a spus Thierry Bros, fost ╚Öef al securit─â╚Ťii energetice la Ministerul Economiei din Fran╚Ťa.

“Ar fi ca transportul aerian de la Berlin. Este realizabil, dar cred c─â s-ar dovedi mult mai greu dec├ót pare pe h├órtie”, a spus el. Uzinele de export de lichefiere din SUA func╚Ťioneaz─â deja la o capacitate de 95%. O mare parte din aprovizionarea global─â cu GNL c─âtre Asia este pe contracte fixe.

Nu pute╚Ťi redirec╚Ťiona m─ârfurile la scar─â mare dec├ót ├«n ÔÇőÔÇőcaz de for╚Ť─â politic─â major─â. Pre╚Ťurile ar trece prin acoperi╚Ö ╚Öi ar exista ra╚Ťionaliz─âri industriale ├«n Europa ╚Öi Asia, un ╚Öoc violent pentru lan╚Ťurile de aprovizionare.

Europa nu are stomac pentru un astfel de experiment. Personalit─â╚Ťile de top din Partidul Social Democrat German nu sunt nici m─âcar dispuse s─â ia Nord Stream 2 de pe mas─â, dac─â Putin va anihila Ucraina. Ministrul Ap─âr─ârii, Chrisinte Lambrecht, a spus c─â nu exist─â ÔÇ×nicio leg─âtur─âÔÇŁ, ├«ntre cele dou─â probleme.

Cancelarul Olaf Scholz a acceptat cu ├«nt├órziere cererile din partea Washingtonului ╚Öi a partenerilor s─âi din coali╚Ťia Verzilor, conform c─ârora ar trebui s─â existe o anumit─â leg─âtur─â, dar angajamentul este prea vag ╚Öi lipsit de inim─â pentru a avea o valoare descurajatoare. El ├«nc─â insist─â c─â conducta este o chestiune pur ÔÇ×comercial─âÔÇŁ.

Germania nu numai c─â a refuzat s─â v├ónd─â arme vitale Ucrainei ÔÇô de╚Öi este al cincilea cel mai mare exportator de arme din lume ÔÇô dar ├«i ├«mpiedic─â ├«n mod activ pe alia╚Ťii s─âi din NATO, ca s─â fac─â acest lucru.

Domnul Putin poate ignora Europa. Ceea ce trebuie s─â-╚Öi fac─â griji este ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«n interiorul Ucrainei. El nu poate cunoa╚Öte, cu siguran╚Ť─â, c├ót de mult din popula╚Ťie va accepta un Anschluss slav.

El trebuie s─â se lupte cu armata ucrainean─â ├«nt─ârit─â ├«n lupt─â, echipat─â cu rachete antitanc americane ╚Öi britanice Javelin ╚Öi sus╚Ťinut─â de 900.000 de rezervi╚Öti la gard─â ╚Öi la loca╚Ťie. Ar putea rezista cu tenacitate ╚Öi ar putea cre╚Öte foarte mult costul politic pentru domnul Putin ├«n Rusia.

Kremlinul are o superioritate aeriană covârșitoare, dar SUA diminuează avantajul furnizând Ucrainei rachete Stinger capabile să doboare avioane.

Acestea vin prea t├órziu pentru a schimba echilibrul imediat pe c├ómpul de lupt─â, dar semnaleaz─â inten╚Ťia SUA de a furniza o insurgen╚Ť─â ├«n stil mujahideen, dup─â orice invazie.

Washingtonul face praf Doctrina Reagan din anii 1980. SUA au considerat ÔÇô ├«n mod corect ÔÇô c─â ar putea s├óngera Uniunea Sovietic─â prin ├«narmarea mi╚Öc─ârilor de rezisten╚Ť─â oriunde sovieticii erau supraextin╚Öi. Pentru fiecare dolar cheltuit, Moscova a pl─âtit zece dolari.

Va merge poporul ucrainean cu o politic─â de uzur─â, ├«n care s─â pl─âteasc─â cel mai mare pre╚Ť? Acestea sunt necunoscutele care ├«l pot determina ├«nc─â pe domnul Putin s─â ezite.

Investitorii se str─âduiesc s─â stabileasc─â pre╚Ťul acestei confrunt─âri extraordinare. Pie╚Ťele au ├«ntotdeauna probleme ├«n a se adapta la convulsiile geopolitice. Exist─â o presupunere reflex─â c─â discu╚Ťiile vor evita ceea ce pare de neconceput ╚Öi c─â status quo-ul se va reafirma.

Bursele din Londra ╚Öi Paris au r─âmas calme ├«n s─âpt─âm├ónile premerg─âtoare Primului R─âzboi Mondial din 1914, lent ├«n a ├«n╚Ťelege de ce Sarajevo era diferit─â ╚Öi unic─â, un ÔÇ×dar de pe MarteÔÇŁ, a╚Öa cum a fost descris de ├«naltul comandament german, ├«n documente care mai t├órziu au ie╚Öit la lumin─â.

Din nou, poate intui╚Ťia colectiv─â a pie╚Ťelor este c─â c├ó╚Ötigurile abia dac─â vor rata o b─âtaie, chiar dac─â exist─â o invazie.

Este un pariu corect că Europa se va întoarce așa cum a făcut-o în cazul ocupării peninsulei Crimeea. Un Washington disperat ar putea să accepte un fapt împlinit și să-și reducă pierderile. Un astfel de rezultat mizerabil este prea plauzibil.

>>

~