🌲 Yahoo News: Principalul general american: Un atac rusesc asupra Ucrainei „ar fi îngrozitor”

<< ✍ Caitlin Dickson·Reporter Vineri, 28 ianuarie 2022, ora 22:43

Generalul Mark Milley, președintele Statului Major Comun, a declarat vineri că, dacă Rusia decide să atace Ucraina, „ar fi îngrozitor” și că o astfel de mișcare ar duce la „un număr semnificativ de victime”, în special în zonele dense, urbane, din Ucraina.

6

Milley a oferit această evaluare sumbră în timpul unei conferințe de presă de vineri la Pentagon, unde a abordat cele mai recente evoluții din criza crescândă alături de secretarul Apărării Lloyd Austin.

În timp ce ambii bărbați ( de stat ) au insistat că conflictul militar dintre Rusia și Ucraina „nu este inevitabil”, Milley a oferit o privire serioasă asupra potențialelor daune pe care le-ar putea provoca un atac, pe baza capacităților celor peste 100.000 de forțe ruse care au fost desfășurate în apropierea granițelor Ucrainei.

„Dacă războiul ar izbucni la amploarea și amploarea posibile, populația civilă va suferi enorm”, a spus Milley.

Solicitat să detalieze cu privire la potențiala devastare cu care ar putea să se confrunte Ucraina, dacă președintele rus Vladimir Putin decide să invadeze, Milley a spus că, deși „nu credem că au fost luate decizii finale”, de către Putin, „având în vedere tipul de forțe care sunt pregătite – forțele de manevră terestre, artileria, rachetele balistice, forțele aeriene, toate acestea împachetate – dacă asta ar fi declanșat asupra Ucrainei, ar fi semnificativ, foarte semnificativ. Și ar avea ca rezultat un număr semnificativ de victime.”

„Ar fi îngrozitor, ar fi groaznic”, a continuat Milley, adăugând: „Și nu este necesar. Credem că un rezultat diplomatic este calea de urmat aici.”

În ultimele câteva săptămâni, SUA și aliații NATO au depus o serie de eforturi diplomatice nereușite pentru a detensiona tensiunile, în timp ce Putin a continuat să deplaseze trupele ruse spre granița cu Ucraina.

Dar administrația Biden a refuzat, de asemenea, să se supună cererilor lui Putin, ca NATO să anuleze extinderea aderării la țările din fostul bloc sovietic.

Miercuri, SUA au dat un răspuns scris sever la o serie de solicitări de securitate subliniate de Kremlin.

În timp ce secretarul de stat Antony Blinken a spus că documentul oferă Rusiei „o cale diplomatică înainte”, el a precizat că această cale nu include concesii cu privire la cererile principale ale Kremlinului, inclusiv retragerea trupelor NATO din Europa de Est și garanția că Ucraina și altor țări din fostul bloc sovietic li s-ar interzice aderarea la alianță.

În timp ce guvernul rus încă studiază propunerile prezentate de Washington, împreună cu un răspuns separat transmis și de NATO în această săptămână, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că există „puține motive pentru optimism”, în lumina refuzului SUA și al aliaților săi să se miște la cerințele cheie ale Rusiei, pentru a evita o invazie.

Între timp, vineri, la o conferință de presă la Kiev, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a abordat informații conform cărora el și președintele Biden nu văd cu aceeași ochi riscul pe care Rusia îl prezintă în prezent pentru Ucraina.

În ciuda faptului că a insistat că „nu este critic” la adresa lui Biden, Zelensky a oferit câteva cuvinte dure pentru abordarea crizei de către administrație.

Mai exact, Zelensky a spus că consideră că declarațiile publice repetate ale lui Biden și ale altor oficiali americani cu privire la riscul pe care Rusia îl prezintă Ucrainei sunt o „greșeală” și a avertizat că „Lumea răspunde la astfel de informații”.

Zelensky a criticat, de asemenea, decizia Departamentului de Stat de la începutul acestei săptămâni de a ordona evacuarea familiilor diplomaților și a personalului neesențial de la Ambasada SUA la Kiev.

„Aceștia sunt pași redundanți și greșiți care nu ne ajută”, a spus Zelensky, adăugând că Ucraina este „recunoscătoare” pentru sprijinul militar și financiar oferit de SUA.

„Nu pot fi ca alți politicieni care sunt recunoscători Statelor Unite doar pentru că sunt Statele Unite”, a spus Zelensky. „Spun adevărul. Vrem să fim parteneri și prieteni adevărați. Nu vreau să vă mint.”

În timp ce președintele ucrainean a părut plin de speranță cu privire la posibilitatea unui dialog cu Moscova, el a precizat, de asemenea, că este conștient de pericolul real pe care îl prezintă forțele ruse staționate în apropierea granițelor cu Ucraina, spunând: „Nu este ca și cum am acționa, de parcă nu ar fi cel mai înalt nivel de amenințare.”

„Vedem acești 100.000 de soldați, fără greșeală acolo”, a spus Zelensky. „Dacă se va întâmpla, va fi un război deschis, un război oribil.”
>>

~