Pildă de demnitate militară

✍️

Azi, cel care îl prețuiesc pe compatriotul Niculae Spiroiu îi doresc viață lungă aceluia care a fost inginer militar, general de onoare al Armatei României și a rămas în istoria postdecembristă a țării, drept ministrul Apărării care a redat profesioniștilor oștirii încrederea că nu vor mai fi călcați în picioare de pescuitorii în apele tulburi ale primului deceniu de regim următor celui socialist.

2

La data preluării funcției de ministru al apărării, “starea de spirit a armatei era caracterizată de: nemulțumirea cadrelor, generată de cele peste 7.000 de avansări la excepțional, în cea mai mare parte nemeritate, făcute fără discernământ, de către fostul ministru Militaru, în doar câteva săptămâni; îngrijorarea față de noile surse de insecuritate care amenințau țara, în condițiile vulnerabilității politice, economice și sociale create de tranziție și al contextului international nefavorabil din zona noastră geografică.”

Azi, sub actuala guvernare, mai avem vulnerabilități politice, economice și sociale?

Azi, sub actuala conducere a României chipurile neeeducată, contextul internațional mai este nefavorabil în zona noastră geografică?

Întrebări retorice.

Ulterior, între anii 1995 și 2000, generalul Spiroiu a fost ministru-consilier, Consilier Militar la Misiunea României la ONU din New York.

Acolo l-am cunoscut alături de alți colegi de studiu de la structura americano-germană, din Garmisch-Partenkirchen, localitate aflată în cel mai bogat land al Germaniei – Bavaria.

Echilibrat, atent la fiecare cuvânt și gest al interlocutorului, cu o eleganță detectabilă și în priviri, Niculae Spiroiu a rămas un reper de lumină și încredere, pentru aceia care au fost și sunt sătui de excentritățile din arena politichiei românești.

Indiferent cine i-a urmat în fotoliul de ministru al apărării a înțeles că tocmai cumsecădenia generalului Spiroiu este

diamantul prețuit de marea mută, de ieri și de azi, armata avidă de corectitudine, demnitate, respect real în societate,

terminarea perioadei de stigmatizare programată generată de cei care s-au temut și se tem de forța sa disuasivă.

Din această perspectivă, compatriotul Niculae Spiroiu a fost și rămâne o pildă.

Pildă de demnitate militară.

Ani mulți și buni, Distinse Domnule Ministru.

~