👁 Reuters : Discuțiile despre Ucraina: „Risc real” de nou conflict armat în Europa, avertizează șeful NATO după întâlnirea cu rușii

Miercuri, 12 ianuarie 2022, ora 16:22

3

<< Există un „risc real” al unui nou conflict armat în Europa, a avertizat secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg vorbea după o întâlnire la Bruxelles între alianță și oficialii ruși, pe măsură ce cresc temerile că Rusia s-ar putea pregăti să invadeze Ucraina.

Rusia are în jur de 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, deși neagă orice plan de invadare a fostei republici sovietice.

Moscova dorește interzicerea extinderii în continuare a NATO, inclusiv o promisiune că Ucraina nu va fi admisă și încetarea activității alianței în țările din Europa Centrală și de Est, care i-au aderat după 1997.

Aceste cereri au avut o primire înghețată din partea diplomaților americani la Geneva, la începutul acestei săptămâni și nu au fost salutate de NATO, după patru ore de discuții ale Consiliului NATO-Rusia, de miercuri.

Stoltenberg a spus că există un „risc real pentru un nou conflict armat în Europa”, dar că alianța „va face tot ce putem pentru a preveni un astfel de scenariu”.

El a adăugat: „Dacă Rusia folosește din nou forța împotriva Ucrainei și va invada în continuare Ucraina, atunci trebuie să analizăm cu seriozitate necesitatea de a crește în continuare prezența noastră în partea de est a alianței”.

„Diferențe semnificative” între NATO și Rusia

„Există diferențe semnificative între aliații NATO și Rusia.”

„Diferențele noastre nu vor fi ușor de rezolvat, dar este un semn pozitiv că toți aliații NATO și Rusia s-au așezat în jurul aceleiași mese și s-au angajat pe subiecte de fond”.

Dl Stoltenberg a spus că numai Ucraina și NATO pot decide dacă Ucraina ar trebui să devină membră.

Cu toate acestea, el a spus că alianța este pregătită pentru mai multe discuții cu Moscova pe probleme precum controlul armelor și desfășurarea de rachete.

Reprezentantul Rusiei la discuții – ministrul adjunct de externe Alexander Grushko – urmează să comenteze astăzi mai târziu. >>

~