Armata Israelului are probleme

Purtătorul de cuvânt al HAMAS, Osama Hamdan, confirmă, la CNN, că fiecare parte, israeliană şi palestiniană, are povestea sa. După cum comunicările între beligeranţi vizează doar încetări ale focului, ale tragerilor cu rachete sau piesele de artilerie şi tancuri, nicidecum o posibilă revenire la masa diplomaţilor, acolo unde lucrurile temeinice se pot construi prin compromisuri reciproce.

Într-o analiză a agenţiei de presă ASSOCIATED PRESS, scrisă de Dan Perry, care coordonează echipele care transmit din Orientul Mijlociu, se afirmă, la final:

Pe timpul campaniei din anii 2008-2009, nu a fost clar exact care va fi rezultatul. Hamas se va rupe sub asaltul isrealian? Oamenii din Gaza vor da vina pe Hamas, pentru suferința lor și vor răsturna acest grup? Este posibilă o victorie? Nu a fost chiar clar dacă Israelul va reocupa Gaza, din care s-a retras cu patru ani înainte.

Răspunsurile la aceste întrebări sunt mai clare acum. În ambele campanii, precum și în aceea de la sfârșitul anului 2012, Hamas a arătat că va continua pur și simplu să lanseze rachete, indiferent de rezultatul produs pentru oamenii din Gaza. Hamas nu pare a fi pe punctul de a fi răsturnată de la putere, în ciuda dominației sale cu o mână de fier. Și populaţia sprijină de fapt, scopul declarat al Hamas, acela de a pune capăt blocadei israelieno-egiptene, atât de mult, încât nu pare a fi suficientă presiune pe Hamas pentru a ceda. Pe partea israeliană există dorința de a relua controlul asupra inospitalierei Gaza.

Este, de asemenea, clar că diversele eforturi ale Israelului de a minimiza moartea, cu o varietate de avertismente nu funcţionează bine. Pentru a treia oară, lumea vede imagini de familii întregi îngropate sub moloz, de copii în morgă. Și cu toate pretențiile sale de precizie, armata Israelului are probleme în a furniza explicații detaliate de ce a bombardat o clădire anume.

Asta dă un sentiment de inutilitate previzibilă în proceduri și ridică întrebări, chiar în Israel, cu privire la strategie. Răspunsul tinde să fie că a nu răspunde la rachetele trase asupra orașelor nu este o opțiune. Că logica domină discursul israelian de acum. Dar pentru mulți, acesta începe să fie perceput inconfortabil, totuși.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~