Cronica NATO din nr. 160 al revistei “”Newsweek.ROMÂNIA”

3.1
cronica NATO
din nr. 160 al revistei “”Newsweek.ROMÂNIA”;

Schimbarea paradigmei strategice

Din perspectiva evoluției Alianței Nord-Atlantice, Summitul de la Praga din 2002 a fost un summit desfășurat la Centrul de Congrese din Praga, unde șefii de stat și de guvern ai statelor membre NATO s-au întâlnit.
Șapte state au fost invitate la summit, pentru a începe discuțiile de aderare la NATO: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.
Deși s-a derulat pe 21 și 22 noiembrie 2002, evenimentul este deja sărbătorit în statele aliate mențíonate, care jubilează acum că au avut inspirația de a se pune atunci la adăpost, de crivățul imperial estic. cel care face și azi prăpăd în Ucraina.
Ca unul care am avut șansa – creată de Armata României – de a mă număra printre jurnaliștii români, care au însoțit delegația țării noastre, condusă de președintele de atunci, Ion Iliescu, pot depune mărturie publică în legătură cu două detalii. Oficialii din delegație erau pătrunși de importanța momentului. Iar jurnaliștii prezenți, dintre care remarc pe Cornel Nistorescu și pe Sorin Roșca – Stănescu -erau mai degrabă nedumeriți, decât emoționați de semnificația evenimentului.

Momente neașteptate

Sigur că istoria unei clipe include și momente mai puțin relevante pentru viitor, dar care devoalează anumite moduri de a fi. La ambasada României din Praga, ambasadorul de atunci., ex-ministrul apărării, conaționalul Gheporghe Tinca, amenjase, cu coechipierii săi, ca delegația Românei să poată urmări la un televizor,în sala cea mai mare, transmisia în direct a anunțării noilor state membre. Acolo, principalele fotolii erau ocupate de președintele Ion iliescu, premierul Adrian Năstase, ministrul apărării ioan Mircea Pașcu, generalul Mihail Popescu șeful Statului Major General, secretarul de stat George-Cristian Maior, Ioan Talpeș, șef al Serviciului Român de Informații Externe între 1992 și 1997 și alți demnitari ai momentului.
Dintre toți, Ion Iliescu și Mihail Popescu (1 aprilie 1948 – 20 iunie 2013) aveau chipurile marcate de o satisfacție vizibilă. Trăiau un moment de culme al mandatelor lor, în fruntea țării, respectiv a armatei.
Au existat și două momente neașteptate. Unul s-a petrecut când s-a anunțat la televizor numele României, ca țară invitată în NATO, bucuria tuturor fiind atât de mare, încât literalmente, toți cei prezenți au sărit în sus, unii – aflați în spatele televizorului atingându-l fără să vrea și acesta era să cadă pe covor, numai că a fost prins rapid de câțiva vigilenți.
Altul s-a petrecut, din păcate, atunci când ministrul de atunci al apărării umbla după ambasadorul menționat mai sus, pentru a recupera invitația de intrare la Summit, cuvenită, de facto, secretarului de stat George CrIstian Maior. Chiar dacă nu am aflat finalul disputei am înțeles, ulterior, că Ion Iliescu, cu spiritul său ponderator se pare că a rezolvat disputa.
De altfel, după revenirea în țară, George CrIstian Maior, cu ocazia unui interviu acordat săptămânalului Armatei României, respectiv ‘”Observatorul militar”a sintetizat excelent relevanța, pentru țara noastră a Summitului NATO de la Praga. precizând că acolo și atunci a avut loc schimbarea paradigmei strategice.,
Tot ulterior, generalul Decebal Ilina, cel care și azi este respectat în structura complexă a serviciului românesc de informații militare, preciza – tot într-un demers publicistic autohton, că la sugestia americanilor a condus o delegație militară la Moscova, pentru a a explica foștilor parteneri din Tratatul de la Varșovia, de ce a optat România pentru NATO. Chiar asta a fost prima întrebare a interlocutorului rus al adresată lui Decebal ilina;

– De ce vreți mă… ca să intrați în NATO?…

Însă la finalul dialogului, interlocutorii ruși au mulțumit pentru gestul informării lor obiective, de către oficialii militari români.

Așii României

Schimbarea paradigmei strategice împiedică azi Federația Rusă să se aventureze la vest de Prut, pe teritoriul NATO, datorită prezențeI:

1.scutului aliaților, de la Baza militară 99 Deveselu, care este o bază NATO ce găzduiește Sistemul de apărare antirachetă balistică Aegis Ashore al Marinei Statelor Unite.

2, numeroaselor avioane și a trupelor aliate aflate la Baza militară de la Mihail Kogălniceanu – capabilă, în viitor, ca să găzduiască o divizie multinațională. Anul trecut, SUA au înființat o garnizoană anericană în orașul vest-polonez Poznan, care are 10.000 de militari staționați în statul polonez. .
3.dotarea cu escadrile de avioane moderne, de tipul F-16, a Forțelor Aeriene Române,

4. consolidarea viitoare a brigării dezirabile, comandată de francezi, la Cincu, în sud-estul Transilvaniei,

5. continuitatea prezenței, succesive, în Dobrogea, a două brigăzi din compunerea Diviziei 101 Aeropurtate americane, despre care generalul maior Joseph McGee, comandantul acestei mari unități de luptă americane..afirma „La 15 august 1942, această divizie a fost constituită special pentru a elibera Europa. Prima noastră operaţiune de luptă a fost asaltul aerian din Normandia, din 6 iunie 1944”.

Dar Rusia mai are două cărți, pentru șantaj geopolitic, la vest de Nistru:

I. Presiunile complexe – diplomatice, mediatice și economice ale Moscoviei -, asupra liderilor stataliști de la Chișinău, pentru ca aceștia să NU ceară revenirea Basarabiei, pe cale democratică, la Patria Mamă – România.
II. Menținerea manu militari a făcăturii de sorginte sovietică, a statalității false, inventate a Transnistriei, pentru a presa conducerea democratică a Republicii Moldova și pentru a provoca România.

Cu toate astea, Kremlinul va avea o nouă problemă, în această vară. Și aici nu am în vedere dificultățile mult trâmbițatei ofensive rusești ce ar avea startul în luna mai, cu anumite probabile succese teritoriale dorite în lunile estivale.
Ci tot mai probabila trimitere de militari aliați instructori, pe teritoriul Ucrainei, pentru a contribui la pregătirea misiunilor extrem de dificile ale apărătorilor Ucrainei libere. .
Gestul președintelui francez Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron de a anunța posibila trimitere a unui contingent francez în Ucraina, nu este unul pripit. ci un avertisment, deloc glumeț, pentru Moscova..
Câte ore ar rezista trupele dictatorului Putin… dacă trupele aliate ar porni în marș spre Kremlin?…
De aceea Vladimir Vladimirovici Putin ar trebui să asculte „Never Say Never”, melodia cântărețului canadian Justin Bieber. Altfel spus, niciodată să nu spui niciodată, chiar dacă te lăfăi în biroul principal din Kremlin. Sau conform unui proverb rusesc:”Niciodată să nu dispreţuieşti sărăcia sau închisoarea. Chiar mâine ai putea avea parte de ele.”

Nimic nu este pierdut

O falsă problemă în arena publică din România este chestiunea voluntarilor pentru armată.

Acordarea unor retribuții oneste, corespunzătoare cu standardele aliaților, pentru categorii similare de militari, ar elimina – printr-o ordonanță de urgență. – într-o singură zi, dilema celor destinați a acționa în linia întâi. Țara nu se mai apără cu lefegii, dar nici doar cu pieptul de aramă!…
Nici în cele două conflagrații mondiale anterioare, nu s-au înrolat mulți tineri, de bună voie, în armata țării.
Dar statul românesc a supraviețuit vremurilor potrivnice.
Mentalitatea fricii față de posibila cădere a unui drob de sare geopolitic, trebuie înlocuită cu încrederea că nimic nu este pierdut și generația tânără are dreptul și obligația de a fi la altitudinea morală, politică, istorică a misiunii care îi va reveni – reîntregirea națională pașnică, pe cale democratică – dincolo de toate temeritățile și privațiunile conexe.

De la schimbarea paradigmei strategice am ajuns la inevitabila predare a ștafetei societății de azi, celor mai robuști urmași. De care nu ducem lipsă. Trebuie doar să nu îi ignorăm programatic, ca până acum.

~