America nu renunţă la victorie


Surpriză de proporții în acest weekend. Jurnaliștii acreditaţi la instituţia prezidenţială au fost chemați la aeroport într-un loc interzis accesului public. Acolo au predat laptopurile şi telefoanele mobile, apoi au fost invitați să urce în avionul prezidențial. Unde şi-au recăpătat instrumentele de lucru, la două ore după decolare. Corespondentele unor posturi naţionale de televiziune nu și-au ascuns uluirea că – ulterior – au transmis taman din mijlocul soldaților care așteptau sosirea comandantului suprem – președintele țării, Barack Obama.
După ce a învins pe plan intern, prin reforma dorită în sistemul asigurărilor medicale, de care vor beneficia în viitor toți americanii, Obama a trecut la așteptata ofensivă pe plan extern. Nu una telefonică, deși în recenta convorbire cu omologul rus, Dimitri Medvedev a avut tăria să curme ferm dialogul cu cel care probabil îl credea cel mai slab președinte american. Iar Medvedev și-a reconsiderat, pe căi diplomatice, poziția acceptând termenii președintelui american pentru întâlnirea de la Praga, unde vor semna acordul de reducere a numărului de rachete nucleare deținute de SUA şi Rusia.
Președintele Karzai mai reflecta la vizita întreprinsă săptămâna trecută în China – mulțumită de preluarea minelor afgane de cupru – și la prezenţa sa la Teheran, unde a celebrat Noul An afgan și iranian alături de președintele Ahmadinejad, când, cu doar 60 de minute înainte de a ateriza aeronava prezidențială Air Force One, a fost informat că are ca oaspete pe liderul Americii! Venit pentru a pleda combaterea hotărâtă a corupției. Idee aprofundată și la întâlnirea lui Obama cu guvernul afgan.
Adresându-se apoi celor 2500 de militari americani, prezenţi la Bagram, preşedintele SUA a afirmat:”Nu noi am ales acest război. Nu a fost un act de voință al Americii, prin care să își extindă influența. Sau de interferare în zona de interes a altcuiva. Am fost atacați mișelește pe 11 septembrie 2001, când mii de americani au murit. Aici este regiunea unde Al Qaida mai are baze pentru conducerea sa, plănuind să atace țara noastră, pe aliații noștri, pe cetățenii afgani și pakistanezi. Dacă talibanii reiau conducerea Afganistanului și Al Qaida va putea opera nepedepsită, atunci viețile multor americani vor fi nesigure, afganii vor pierde șansa lor de a progresa, iar lumea întreagă va fi mai puțin sigură.”
Obama a mai precizat că luptătorii Al Qaida și talibanii vor fi în defensivă până la înfrângerea lor totală. Pentru asta SUA vor avea în Afganistan 100.000 de militari. Trupe întărite cu elicoptere şi blindate suplimentare, cu capabilități noi de cercetare și intelligence, precum şi cu forțe pentru operațiuni speciale.
În viitor nu vor fi trimise trupe americane decât acolo unde este necesar, cu o misiune clară, o strategie corectă şi sprijinul logistic adecvat. Frază memorabilă pentru Teheran. După cum şi oficialii din Kabul au reţinut: “Vom întări puterea forțelor de securitate afgane și a guvernului afgan, ca să înceapă să își asume responsabilități și să primească încrederea propriilor cetățeni.”
Un gând aparte a fost rostit pentru Moscova şi Beijing:”Ştim că vom avea de înfruntat zile dificile, dar suntem decişi să terminăm inamicul. SUA nu renunţă la ce a început. Perseverăm. Şi împreună cu partenerii noştri vom triumfa.”
Mi-ar fi plăcut ca şi preşedintele României să spună militarilor săi ceea ce a transmis Obama soldaţilor americani – că îi inspiră pe compatrioţii lor, deoarece reprezintă valorile de care conaţionalii au acum nevoie cu disperare: sacrificiu de sine, generozitate, onoare, decenţă.
Dar la români, asemenea cuvinte ar provoca râsete pe micul ecran…

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~