Nemulțumirea militarilor profesioniști

OPINIA COLABORATORULUI SABIN IVAN, EX-SUBOFIŢER AL ARMATEI ROMÂNIEI:

Săptămâna trecută a fost marcată de consecințele erupției vulcanului cu un nume aproape imposibil de pronunțat, dar care a ținut la sol majoritatea aviației europene şi nu numai. Astfel, omenirea s-a convins că fenomenele naturale nu pot fi controlate. În fața măreției naturii dezlănțuite, noi, oamenii trebuie doar să o cunoaștem și să încercam să trăim în armonie cu aceasta. Dar nu fenomenele naturale constituie subiectul rândurilor mele, ci fenomenul politic care domină societatea noastră de ceva timp – şi o divizează -, arătând că puterea cuvintelor rostite înainte de a fi gândite sunt ca şi cenușa revărsată din adâncurile Terrei. Acest ultim aspect impune o atitudine fermă, chiar dacă unii oameni politici de la noi se cred însuși vulcanul!
Astfel, domnul prim-ministru Emil Boc a descins în fața senatorilor, pentru a susține proiectul legii unitare a pensiilor. A bătut cu pumnulețul pe ”i” şi în pupitru afirmând, răspicat, că militarilor li se vor recalcula pensiile. Dar nu la toți. Doar celor care au nivelul acesteia peste 3000 RON. Asta deoarece şi militarii trebuie tratați ca şi alţi profesionişti din ţară. Pentru cei care acţionează în teatre de operaţiuni militare, premierul se gândește la un soi de rentă meritorie.

În seara aceleiași zile, după întâlnirea cu ministrul apărării pe tema pensiilor militare, Emil Boc a înțeles că a aprobat în guvern o lege ale cărei efecte sociale nu le cunoștea, sau le ignora cu bună știință, mizând pe lipsa de reacție a oficialilor militari. Dovada? Un subofițer, cu pensie de circa 2000 RON (impozabili) ar pierde cam 55% din pensie, după aplicarea noii legi!
Lansarea unui act normativ, fără un studiu serios de impact socio-economic poate fi comparat cu conducerea unui automobil având ochii legați! Mi-e greu să cred că un profesor de drept constituțional nu cunoaște etapele elaborării legislative.

Ce a făcut premierul cu aceste cuvinte și acțiuni pripite?
În primul rând a dovedit că nu cunoaște cum funcționează sistemul militar divizând armata pe criterii artificiale.
O misiune reușită într-un teatru de operații, nu este doar rodul militarilor care pleacă la luptă! Ci şi efectul implicării întregului lanț de comandă și logistic, care înseamnă ofițeri, subofițeri și alte categorii de personal, care fac să funcționeze acest mecanism sensibil cum este batalionul operativ pentru acţiune în deşert. Și asta cu mult timp înainte de îmbarcarea trupei în avion. Orice disfuncție poate costa viețile unor camarazi!

A trata armata din două perspective înseamnă a o diviza. Acest lucru îl știu toți cei care au trecut în mod serios prin armată, iar comandanții cunosc că o componentă a capacității de luptă a unei armate este moralul militarilor. Pentru a avea unul bun, militarii din formație trebuie tratați egal și corect. Acolo unde acest lucru nu se întâmplă, calitatea comenzii lasă de dorit, subordonații acționează ca niște forțe centrifuge. Nu unitar. În acest caz, insuccesul misiunilor este garantat.

Al doilea aspect negativ, jignitor și cinic, este afirmația că pentru cei care participă efectiv în operațiuni militare să li se… ” dea o rentă atâta cât societatea își poate permite!”
Numai că în statutul cadrelor militare Legea 80/1995 la art. 8 se spune:
“Cadrele militare au următoarele îndatoriri principale:
a) să fie loiale şi devotate statului român şi forțelor sale armate, să lupte pentru apărarea României, la nevoie până la sacrificiul vieții, să respecte şi să apere valorile democrației constituționale”.

În acest sens, militarii rostesc cuvintele: „Jur credință patriei mele România, jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții. Jur să respect legile țării și regulamentele militare.”

Acesta este un angajament solemn. Nerespectarea sa de către militari îi duce la Codul Penal. Dacă și alte categorii profesionale au un asemenea angajament juridic, se pot considera egali cu militarii!

Deci, legea (jurământul militar) obligă militarii la sacrificiul suprem, iar premierul Boc promite o rentă pe criteriul: ”dacă vom avea suficienți bani…”!!!
Eu l-aș întreba pe premier căror categorii sociale sau profesionale în afară de militari li se cere prin lege sacrificiul suprem?
Doar principiul nediscriminării trebuie să acționeze în ambele sensuri. De ce ar trebui militarii să facă sacrificiul suprem, când alții îi batjocoresc la televizor? Și încearcă să le ia și bruma de siguranță socială, plus demnitatea care le-a mai rămas?

Astăzi Armata României este tratată ca o forță inamică.

Militarilor le este rușine să-și poarte uniforma. Ei sunt ironizați de politicieni și jurnaliști, care nu au efectuat stagiul militar. Indiferent de soarta sistemului unitar de pensii, discursurile premierului pe această temă au produs fenomenul dezbinării sociale cu consecințe greu de anticipat pentru viitor.

Ce s-ar fi întâmplat cu Marea Britanie, în ultima conflagrație mondială, dacă avea un premier ca Emil Boc, în locul lui Sir Winston Churchill?…

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~