Ghimpii din călcâiul Moscovei

EDITORIAL PUBLICAT DE ZIUAVECHE.RO

Minutul de reculegere solicitat luni, 26 aprilie a.c., de către președintele Mihai Ghimpu parlamentarilor de la Chișinău a fost un inspirat remember al clipei în care, în mod temerar, 278 de votanți și semnatari ai Declarației de Independență a Republicii Moldova au oficializat ruperea acesteia de statul sovietic. 229 sunt și azi în viață, iar 49 au trecut Styxul… Cum procurorii au constatat, la finele lunii trecute, că originalul declarației menționate a ars pe timpul evenimentele din 7 aprilie 2009, gestul simbolic de reconstituire a acelui document istoric vine într-un moment când Rusia pare încremenită în proiect.
Ce a devenit Parada de la Moscova? Pretextul pentru „a strânge centura” Comunității Statelor Independente. Așa încearcă Putin să refacă imaginea uniunii de state abolită de Boris Elțîn! Adică și prin prezența detașamentelor furnizate pentru defilare de țări ex-sovietice. Îi recomandăm să reflecteze atât la faptul că o parte a presei moscovite l-a etichetat deja ca fiind rupt de realitate, cât și la anunțul public făcut de președintele Medvedev, la puțin timp după întrevederea sa cu omologul american, la Praga. Acela că ia în calcul candidatura proprie la următoarele alegeri prezidențiale. Clar, nu?

Dacă în weekend premierul a vizitat o unitate militară – nu este vorba de cel de la București, ar fi fost o minune, ci de cel de la Chișinău, care, ironia sorții a făcut să intre chiar într-un tanc și să-l conducă! -, luni, 26.04.2010, Vlad Filat a reamintit Parlamentului de peste Prut că toate acțiunile guvernului actual sunt specifice procesului de integrare europeană. Deci, nu cea dorită de Moscova.
Cine punctează din nou, inteligent, în relația cu autoritățile de la Chișinău? Președintele Traian Băsescu. Primirea la București a lui Mihai Ghimpu – pe care îl tratează ca pe egalul său – vine într-un moment când propagandiștii ruși au scos, din cuferele lui Stalin, etichetări vetuste, cu care speră să îl intimideze pe președintele interimar al celuilalt stat român – dintre Prut și Nistru. Acordurile care vor fi semnate în Capitală, în domeniile mediului, justiției și educației, în prezența unor parlamentari și membri ai guvernului de la Chișinău indică, fără dubii, afirmarea fraternității pe proiecte concrete. Cum este și cel al structurilor teritoriale destinate soluționării doleanțelor basarabenilor de redobândire a cetățeniei române. În acest sens a fost inclus în program vizitarea biroului de profil, din Suceava.
Merită salutată și inițiativa președintelui nostru de a merge împreună cu oaspetele său la Cetatea de Scaun și la Mănăstirea Putna. Locuri unde istoria nu are nevoie de explicații, deoarece este pur și simplu vizibilă. Și de netăgăduit.
După numai 48 de ore, un alt ghimpe în călcâiul Moscovei, respectiv șeful statului georgian urmează să viziteze România, tot timp de două zile. Asta după ce Mihail Saakașvili a avut un program intens peste Ocean, Georgia fiind în continuare aliatul SUA pe malul opus al Mării Negre. O mare unde Rusia tocmai și-a trâmbițat “victoria” obținerii acordului președintelui Ucrainei privind prelungirea staționării flotei militare rusești la Sevastopol. Uitând să menționeze că furtuna care va veni în deșertul iranian o determină să ia măsuri preventive.
Chiar dacă “Komsomolskaia Pravda” lansează ideea unirii Kirghistanului cu Rusia – ca să știe lumea de unde venea „revolta spontană” a kirghizilor -, ca soluție a depășirii falimentului entității kirghize, alte state ex-sovietice, precum cele conduse de oaspeții președintelui României, preferă să privească numai spre Statuia Libertății, fiind saturate de imaginea Mausoleului lui Lenin.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~