Două state, un singur popor

EXPLICAȚIE PENTRU FILMUL ALES CA ILUSTRAȚIE:
GERMANIA S-A REUNIFICAT ÎN ANUL CARE A URMAT DUPĂ PLECAREA COMUNIȘTILOR DE LA PUTERE,
DIN PARTEA RĂSĂRITEANĂ A TERITORIULUI GERMAN…

Băsescu urmează modelul chinez? Întrebarea invită la o reflecţie mai atentă privind conduita prezidențială în problema unității naționale. Scriu asta nu doar din postura unui cetățean neafiliat la vreun partid politic, ci și a celui ce nu a votat în turul al doilea al recentelor alegeri prezidențiale.

Modelul “o țară, două sisteme” a fost lansat de liderul care a întors China cu fața spre capitalism – abilul Deng Xiaping. Materializat la începutul penultimului deceniu din veacul trecut, acest concept s-a aplicat mai întâi în Hong Kong și apoi în Macao – sistemele social și economic, precum și modul de viață rămânând neschimbate și azi. Iar la ONU, de câte ori s-a încercat recunoașterea Taiwanului, diplomații chinezi au dat de înțeles că problema acestui teritoriu este soluționată, în mod aprioric, de același concept – o țară, două sisteme.

Iată că acum, la Iași, Traian Băsescu, în fața asistenței formate din studenți basarabeni și în prezența președintelui celui de-al doilea stat român, demnul Mihai Ghimpu a rostit următoarele cuvinte:
”Aș vrea să lămuresc treaba cu imperiul…cu România imperialistă, despre care a amintit domnul președinte Ghimpu și pe care mi-o reproșa domnul președinte Voronin.


Să știți că singurul care vorbește cu adevăr despre acest lucru este premierul Italiei, Silvio Berlusconi.
El spune așa:”Domnule președinte, în 101-102, 105-106, era noastră, noi, sub Traian v-am invadat, acum ne-ați invadat voi tot sub un Traian!” (aplauze și râsete în sală) Armatele romane nu au fost un milion, să știți, cât suntem noi în Italia.(…)
În ceea ce privește viitorul, cred că este important să clarificăm un lucru. Împreună cu domnul președinte Ghimpu, noi am semnat o Declarație, care nu vizează sprijinul, ci Parteneriatul dintre România și Republica Moldova, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Noi credem că aceasta este singura soluție viabilă pentru Republica Moldova și tot efortul nostru în relația bilaterală se va îndrepta către acest obiectiv. Este unul la care cetățenii de dincolo de Prut au dreptul. Republica Moldova este o țară europeană 100%, de aceeași cultură ca și România, vorbind aceeași limbă. Așa cum spun demult, nu de astăzi, SUNTEM DOUĂ STATE ȘI UN SINGUR POPOR. Iar un popor are drepturi, în integralitatea lui, la un viitor comun. Nu un viitor fracționat. Pentru unii într-o direcție, sau incertitudine și pentru alții în certitudine. De aceea, cei 22.000.000 din această parte a Prutului, avem obligația să fim partenerii celorlalte patru milioane, pentru a fi împreună în Uniunea Europeană.”

Am reprodus integral acest pasaj, din alocuțiunea prezidențială de la Iași, din 28 aprilie a.c., din mai multe motive. În primul rând pentru că nu a fost difuzată de nicio televiziune din România (oare pentru ce sunt plătiți anonimii de la TVRInfo?!…) și mediatizată peste Prut doar de noul canal de televiziune PUBLIKA.MD.
Apoi, deoarece este întâia oară când Traian Băsescu transmite un mesaj clar, puternic și fără echivoc atât pentru Bruxelles, cât și pentru Moscova.

În timp ce la Bruxelles nu puțini poartă ochelari prin care au văzut unificarea inteligentă a celor două state germane, în capitala rusă isteria domină prin anumite cabinete. Aceasta este singura explicație a declarației ministrului Serghei Lavrov, conform căruia Rusia recunoaște independența Moldovei, cu observația că „nu toți vecinii fac la fel”!

De aceea este musai să fie Mihai Ghimpu în tribuna oficială din Piața Roșie, pe 9 mai a.c.?
Pentru asta s-au făcut presiuni să vină detașamentul de militari moldoveni?
Și din respect pentru independența invocată au decis oficialitățile ruse să asigure acestor băieți de sacrificiu armele și săbiile (ruseşti!) necesare pentru defilare?!…

Am să închei cu o glumă de ultimă oră. Un ascultător întreabă la Radio Erevan:
”Există ceva ce nu știe Putin la ora actuală, despre viitorul său, al Rusiei și al lumii?”
Crainicul postului menționat răspunde sec:
”Da. Trei lucruri.
De ce Occidentul îl preferă pe Medvedev, pentru un nou mandat?
Când va ataca SUA Iranul?
Și cât de repede va include Transnistria în Rusia, în schimbul unificării celor două state române.”

EDITORIAL PUBLICAT DE OPTIMAL MEDIA

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~