ROMÂNUL MIHAI GHIMPU

EDITORIAL PUBLICAT DE ZIUAVECHE.RO

Din preşedinte interimar, de jure, Mihai Ghimpu a devenit, în această săptămână, prezidenţiabil, de facto, prin capacitatea sa de a nu se lăsa timorat de „sirenele Moscovei”, menținându-și demn poziția în ceea ce privește participarea la parada organizată de Putin, pe 9.05.2010, în Piața Roșie.
Istoria se derulează rapid la Chișinău. Iar Helmut Kohl al României este acum – place sau nu, oricât de mult ar fi denigrat de inamicii săi politici interni – tenacele Traian Băsescu.

Prin insistența sa absurdă, ca și Republica Moldova să fie prezentă la apelul care precede parada militară – cu președinte interimar și detașamentul de vasali în uniforme militare – Putin confirmă Casei Albe convingerea că Medvedev este omul viitorului.
Efectele acestei ambiții? Reacțiile contradictorii ale unor politicieni de la Chișinău. Lui Serafim Urecheanu, liderul Alianței Moldova Noastră, i-a ieșit porumbelul pe gură, afirmând că președintele Ghimpu „nu este de capul lui”. Dar de capul cui ar trebui să fie?! Să urmeze exemplul lui Voronin, care cerșea o primire la Kremlin?
Marian Lupu, președintele Partidului Democrat din Moldova este primul care și-a dat seama că, deși oficial a rămas candidatul Alianței pentru Integrare Europeană/AIE la șefia celui de-al doilea stat român, practic, în momentul de față, Mihai Ghimpu l-a depășit în popularitate. Prudent a sugerat ca să fie totuși desemnat cineva pentru a reprezenta Chișinăul la paradă. Afirmație care-i menține rolul de moderator în cadrul AIE.
Spre deosebire de Ghimpu, care la București a obținut sprijinul decisiv al lui Traian Băsescu, de Urecheanu, care mai pleacă grumazul la vocea Moscovei și de Lupu, care nu face nicio declarație pripită, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova s-a lăsat luat pe sus de propriul orgoliu și a ieșit la rampă cu un discurs nervos. Esența acestuia? De acum înainte va face publice punctele de vedere ale propriului partid – pe problemele discutate în AIE. Marea problemă? “Conduita europeană” probată prin participarea militarilor moldoveni la paradă! Ne lași?…
După vizita lui Mihai Ghimpu în România, în Republica Moldova există acum mai mulți candidați la Președinție.
Câștigătorul alegerilor prezidențiale?
Va fi acceleratorul/încetinitorul integrării europene, prin unificarea – pe care se mizează neoficial, la Bruxelles -, cu România.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~