ORDIN NEPOTRIVIT

La începutul lunii noiembrie 1941, după victoriile obținute în Ucraina, în Crimeea și în bazinul industrial al Donețului, Gerd von Rundstedt dorea oprirea ofensivei germane înainte de sosirea iernii. Hitler i-a ordonat să cucerească orașul Rostov, cheia zonei Caucaz. Runstedt a estimat că poate cuceri orașul dorit de Fuhrer, dar nu are forțele necesare pentru a-l menține sub control german.
Pentru că ordinul se execută, nu se discută, l-a trimis pe Kleist, în fruntea Armatei 1 Tancuri, ca să cucerească Rostov. Ceea ce s-a și întâmplat. Așa cum a prezis Rundstedt, sovieticii au declanșat un puternic contraatac, astfel încât Kleist a predat Rostovul.
La 28 noiembrie, Gerd von Rundstedt a ordonat retragerea generală.
Aceasta era în curs de desfășurare, când, la 1 decembrie, Rundstedt a primit ordinul Fuhrer-ului de a se opri și a rezista cu orice preț.

În pofida manierelor sale aristocratice, Rundstedt nu suporta să se amestece cineva în treburile sale . Motiv pentru care i-a transmis lui Hitler că ordinul său era nepotrivit, iar dacă nu va fi anulat, atunci Fuhrerul să găsească pe altcineva să-l execute.

În aceeași noapte, Gerd von Rundstedt a fost destituit din funcție. 11 zile mai târziu își aniversa împlinirea vârstei de 66 de ani, ca militar abia trecut în rezervă, singur, într-un cort albit de ninsoare.

Rundstedt a fost înlocuit de feldmareșalul von Reichenau. La numai 24 de ore de la preluarea comenzii, noul comandant a cerut permisiunea de a se retrage!

Pentru a se convinge de adevărata situație, Hitler s-a deplasat la comandamentul lui Kleist. Intenționa să-l înlocuiască pe acesta cu șeful său de stat major – generalul maior Kurt Zeitob.
Spre marea surpriză a camarilei sale, Fuhrer-ul a recunoscut că, de fapt, decizia lui Rundstedt a fost corectă. Chiar și fostul șef al gărzii de corp al lui Hitler, generalul S.S. Sepp Dietrich, care a comandat Divizia 1 S.S. Mecanizată, la bătălia pentru Rostov era de aceeași părere.

Hitler i-a mărturisit lui Jodl că greșise. Astfel, încrederea sa în bătrânul feldmareșal prusac Gerd von Rundstedt a fost restaurată.
Peste câteva luni, la 8 martie 1942, l-a numit comandantul Grupului de Armate “D”, pe Frontul de Vest.

(fragment din cele 312 pagini nepublicate, dar dedicate principalelor acțiuni militare ale trupelor române și ale celor alături de care luptau pe Frontul de Est/22 iunie 1941-23 august 1944)

Imaginile postate mai sus redau momentul în care Gerd von Rundstedt preia comanda încredințată pe Frontul de Vest.
Dincolo de concepția regizorală a reconstituirii acestui moment, cîteva replici sunt antologice – fie și pentru motivul că se potrivesc acum cu o situație cunoscută azi la noi:

“-Puteți începe!
– Permiteți-mi întâi să spun și cred că vorbesc în numele tuturor cât de încântați suntem, domnule feldmareșal von Rundstedt că ați fost renumit comandant al forțelor noastre în Vest.

– Discursurile sunt bune pentru sărbătorirea victoriei. Să trecem la subiect. Forțele Aeriene?
– Forțele Aeriene, domnule feldmareșal?
– Pe scurt, vă rog.
– Forțele Aeriene sunt minimale.

– Muniția?
– De asemenea minimală.
– Tancuri… Trupe…Reînlocuiri?
– Minimale.

– Moralul?
– …
– Inexistent.

– Ce vă gândiți că ar trebui să facem?
– Să oprim războiul, nesăbuiților… De ce râdeți?
– Scuzați-ne.Avem o mare încredere în dvs. Toți știm că nu ați pierdut, niciodată, nicio bătălie.

– Sunt încă tânăr. Dați-mi timp…Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să transformăm această gloată în ceva care să semene a armată. Aveți vreo idee când au de gând aliații să atace Olanda?
– Par a se fi oprit în Belgia. Mai mult din cauza dificultăților logistice. Altfel nu ne imaginăm de ce ar fi făcut-o.
– Eu cred că deoarece noi ne retragem…mai repede decât ei pot să avanseze…”

Remember! Este un dialog purtat, conform scenariului, în 1943, nu 2010, în Europa de Vest, nu la frontiera răsăriteană a comunității euroatlantice…

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~