CONDAMNAȚI LA…CORUPȚIE

IMAGINI CARE CONFIRMĂ CONDAMNAREA NOASTRĂ LA NEADEVĂR:

“Cel pe care surâsul îl înfrumuseţează e bun, dar cel pe care surâsul îl desfigurează e rău”. La acest proverb unguresc are timp să reflecteze opt ani și jumătate – cât va sta în închisoare – fostul politician socialist din Ungaria, Janos Zuschlag, condamnat de către un tribunal local, din Bács-Kiskun. La Budapesta este considerat unul dintre cele mai mari cazuri de corupţie politică.
Zuschlag şi cei 15 asociaţi ai săi au înfiinţat organizaţii non-guvernamentale fictive, la mijlocul anilor ’90, pentru a deturna subvenţii în valoare totală de 75 milioane forinți/356.800 dolari/280.000 euro. Cu acești bani au finanțat campaniile şi evenimentele politice de partid, plus cheltuieli private. Instanţa i-a condamnat la pedepse între 1 la 5 ani pe asociații menționați. Judecătorul Fodor Endre a precizat că Zuschlag a făcut lobby pentru reușita acestei acțiuni la Ministerul Tineretului și Sportului, unde a activat oficial. În acest sens, Endre a ascultat mărturii edificatoare ale ex-premierului Ferenc Gyurcsany – ministru al sportului în acea perioadă – şi ale lui Attila Mesterhazy, candidatul Partidului Socialist la postul de prim-ministru.

Deşi Zuschlag a returnat, după arestarea sa, cea mai mare parte a sumei respective, instanţa i-a acordat o pedeapsă grea, deoarece banii au fost deturnați în mod sistematic de “o organizaţie criminală” și pentru că inculpatul nu a cooperat, doar a confirmat probele evidente. Dar nu a comentat contactele sale cu poliţia.
Acest dosar, deschis de trei ani s-a încheiat – deloc întâmplător -, exact înainte de alegerile generale din 11 aprilie a.c. A vrut instanța să demonstreze intransigența sa față de corupţie? Poate.

Dar cetățenii știu că există crime mult mai mari, ale celor care au deținut puterea în Ungaria – și azi nepedepsite.
Jurnaliștii de la Budapesta susţin că, din păcate, nu există altă cale pentru un maghiar de a trăi acum decât – forțat de împrejurări – să fie implicat într-o formă de corupţie. Asta fie “stimulând” ajutorul celor cu o certă influență la autorităţi, fie introducând plicul cu bani în buzunarul medicului, sperând la cel mai bun tratament. Perpetuarea acestor practici i-a condamnat pe cetățenii unguri la încurajarea corupției.

Şi cetățenii României au parte de aceeași soartă.
Schimbarea necesară de mentalitate va fi posibilă numai când, în ambele țări, justiția va rămâne imună la “cântecele de sirenă” ale unor politicieni influenți. Suspuşi.

Editorial publicat de ZIUAVECHE.RO

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~