ENERVANŢI CONAŢIONALI!

Reîntors sâmbătă noaptea din inima Europei, nu am mai găsit jurnale de vineri decât la chioşcul de ziare din Piaţa Iancului – cel situat lângă “gura de metrou”. O adresă pe care merita să o menţionez, deoarece aici distribuie publicaţii, dar şi păreri personale lucide, cu comentarii verbale savuroase, un “argintat” la păr, care merită să fie invitat la o emisiune TV focalizată pe revista presei.
Aşa am dat peste paginile a două jurnale care mai au “muc şi sfârc” printre gazetele momentelor deloc vesele pe care le trăim.

Din ziarul PUTEREA – care reaminteşte cititorilor că dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituţie – stârnesc curiozitatea umană câteva articole. Primul este cel semnat de Marilena Dan, care ne confirmă ceea ce bănuiam cu toţii: Hidroelectrica… a reînnoit toate contractele de furnizare de energie încheiate cu firmele private controlate de aşa-zişii “băieţi deştepţi”. Are balta peşte…Pentru unii.
Editorialul în forţă scris de Andi Topală se intitulează Dacă nu murim, o s-o ducem prost. Un ziarist îndârjit, care scrie cu obidă despre dezastrul ţării. Neuitând să întrebe:“dar voi, ăştia care tăiaţi, de unde aveţi, fraţilor, atâţia bani? I-aţi furat sau i-aţi câştigat? Dacă i-aţi câştigat , pe spatele cui i-aţi câştigat, făcând afaceri şi sugând cu firmele voastre de la stat? Nu tot pe munca noastră?” Nu. Pe relaţiile lor. Cu contraservicii cunoscute, filate, filmate, îndosariate şi ţinute pentru momentele în care unul dintre beneficiarii mărinimiei Cupolei din România ar încerca să dezerteze…

Context în care Ionuţ Dumitrescu ne livrează curiozităţi din documentele oficiale. Nu este nicio glumă aici, doar supratitlul ales pentru amarele rânduri inspirat intitulate Să râdem cu declaraţiile de avere ale miniştrilor. Imaginaţi-vă cum o să fie, după 1 iunie a.c., cu declaraţiile de avere ale alegătorilor… Aceşti enervanţi conaţionali ai luminaţilor noştri conducători.
Frumoasă, îndrăzneaţă şi extrem de necesară pagina lui Gabriela Dumba dedicată lui Jean Constantin, care arde ochii cu o replică dintr-un film celebru:“Nu-s ţigan, domn’ comisar! Sunt grec!”

Numărul 7 al jurnalului de Sărindar ZIUAVECHE.RO atrage atenţia de pe prima pagină cu trei repere interesante. Caricaturistul CRIV – cel mai ironic dintre confraţii săi – ne reaminteşte forţa aroganţei premierului Boc. Răzvan Savaliuc, acest FBI al redacţiei mitraliază cu argumente pe Şeful loteriei care aruncă cu milioane de euro în avocatul Raţiu. Adrian Raţiu fiind pe vremea ministrului Victor Babiuc unul dintre puţinii civili cu bun simţ, numiţi politic într-una din funcţiile create pentru protejaţii partidelor de ieri şi de azi.

Cătălin F. Vărzaru semnează editorialul Deparazitaţi România de birocraţii corupţi în care pledează pentru micşorarea aparatului de stat. Nu am înţeles totuşi de ce nu a făcut nicio referire la parazitarea politică,
cu dame de companie ale demnitarilor din ultimele două decenii,
cu impostori şi impotenţi intelectuali plasaţi în poziţii cheie de toate partidele.
Inclusiv de Excelenţa Sa, Sanctitatea României
– ca să folosesc un termen lansat inteligent de jurnalistul Florian Bichir -,
inocentul Traian Băsescu.

O mişcare interesantă face Doru Dragomir, liderul publicaţiilor ZIUAVECHE.RO, care încredinţează o pagină reporterilor de la www.secretlife.ro Deocamdată rămâne de văzut cum va evolua acest spaţiu oferit ziariştilor axaţi pe amănunte inedite privind vedetele (spionate) dincolo de perdea.
Tenacele condeier George Damian recidivează cu un nou dosar, intitulat CIA: Poziţia României în blocul sovietic.

Mi-a dat o idee. Ar merita să scriu o carte cu titlul KGB: Poziţia României în NATO.
Asta ar însemna să îmi fac revizia tehnică, la autoturismul personal, în fiecare dimineaţă…

Neobosită, Iolanda Malamen surprinde din nou cititorii cu un interviu imprevizibil, realizat cu scriitorul Horea Gârbea, care a călătorit mult în Azerbaidjan, de unde a revenit cu un capital de impresii, pe care le va detalia într-o carte intitulată “AZER-FOCUL VIU”. Inteligenţa autoarei acestui dialog se vede în întrebarea cheie: Simt cu adevărat că sunt liberi, în momentul de faţă, locuitorii din Azerbaidjan? Răspunsul nu merită transcris. Este demn de Izvestia

Pagina ultimă are o bijuterie publicistică semnată, de data asta, de Mihaela Cârlan.
Nu redau nici titlul, nici vreo frază din textul jurnalistei. Este suficient să observ că un spirit aparte face mat cititorul, pe o temă la care mai toată lumea se gândeşte zilnic, într-o manieră elevată, deloc ruptă de realitatea care explică frustrările celor care-şi doresc pur şi simplu…dragoste.
Dominatoare ziaristă…

So take me as I am.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~