ROMÂNIA VĂZUTĂ DIN GERMANIA

Pe prima pagină a ediţiei in limba germană a cunoscutei publicaţii FINANCIAL TIMES a fost inserat, in această săptămână, un desen sugestiv. Acesta conturează cinci piese de domino, care prezintă un maxim interes pentru Uniunea Europeană. Prima este căzută şi are pe ea culorile alb-albastre ale drapelului naţional grec. A doua se afla deja inclinată spre piesa următoare şi este marcată de culorile steagului Spaniei.
Următoarele trei sugerează alte ţări, din zona euro, puternic afectate de criza economică.
Este clară ingrijorarea opiniei publice germane faţă de dificultăţile monedei europene, comparativ cu vizibila intărire a dolarului american.

Există insă şi o speranţă. Atâta timp cât va funcţiona tandemul Berlin-Paris, UE are incă şansa unei redresări pe plan monetar. Nu imediată. Şi nicidecum rapidă.

Aici nu există compasiune pentru meseriile care nu işi mai găsesc rostul pe piaţa muncii.
Posturile dispar din organigramele private pe măsură ce nu mai aduc niciun beneficiu.
Iar oamenii se adaptează, pur şi simplu, mecanismului cererii şi ofertei.
Care nu este intotdeauna pe măsura aşteptărilor proprii.

Contrar celor declarate recent de un lider politic român, care a poposit in Germania şi a revenit in ţară cu concluzia că nemţii nu sunt deloc interesaţi de ceea ce se intamplă în Bulgaria şi România, situaţia este cu totul alta.

Se cunosc intenţiile autorităţilor române. Dar diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% sunt privite ca… şocuri economice temporare.

Ceea ce aşteaptă germanii este relansarea economică, care să redreseze comunitatea europeană. Moment in care, in logica economiei de piaţă din inima Europei, diminuările menţionate vor dispare automat.

Surpriza este că pronosticul pozitivării evoluţiilor statelor puternic afectate atât de criza mondială, cât şi de erorile manageriale autohtone, indică 2011 ca posibil – dar nu sigur – an cu veşti bune pentru cetăţenii Uniunii Europene.

Iată de ce psihoza existentă in state din răsăritul UE este considerată firească numai pe termen mediu. Părerea despre liderii politici şi partidele care şi-au asumat măsuri severe de austeritate, in ţările lor ?

Chiar dacă pe moment constituie ţintele oprobiului public, anul viitor pot reface rapid – pe baza relansării economice – capitalul de popularitate, aflat acum la cel mai jos nivel.

Nu este exclus ca, din raţiuni bine intemeiate, Germania să sprijine adecvat
România, Bulgaria şi Republica Moldova, cu mijloace diferite şi in etape distincte,
nefiindu-i deloc indiferentă soarta actualei şi viitoarei zone euro.
Un semnal care nu ar trebui ignorat la Bucureşti.

P.S.: Rândurile de mai sus au fost scrise la mijlocul săptămânii trecute, în Germania şi publicate de ZIUAVECHE.RO La finele aceleiaşi săptămâni, partidul de guvernamânt, de la Bucureşti a decis amânarea alegerii conducerii centrale pentru primăvara viitoare. Când lumea va vedea cu alţi ochi pe actualii guvernanţi…

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~