DOAMNELE ȘI DAMELE DIN MINISTERE…

Pe Gabriela Vrânceanu Firea am văzut-o, de aproape, la nunta unor tineri angajați la două televiziuni private. A venit singură. Dar sigură pe ea. I-a felicitat pe miri, le-a dăruit cadouri simbolice, s-a întreținut cu părinții și prietenii acestora, apoi s-a retras discret. Ca o adevărată doamnă.
În prestația sa pe micul ecran are însă o agresivitate profesională pe care nu o agreez, dar o pot înțelege. Așa a apărut altercația cu Cristian Boureanu, cel prețuit de confrații săi ideologici, pentru capacitatea de a fi mereu ofensiv. Schimbul de replici, dintre cei doi, mi-a reamintit două lucruri.

Primul era ceea ce îmi spunea coordonatoarea buletinelor de știri, de la TV – NBC, în NewYork:”Când ești în direct, ca reporter sau moderator, nu ai dreptul să îți pierzi cumpătul, orice s-ar întâmpla”. Aici, din păcate, doamna Firea a greșit.
Al doilea a fost generat de dorința de a căuta totuși o explicație, pentru lipsa de cavalerism a politicianului Boureanu, care a afirmat că Firea îl atacă la ordinul… amantului. Impardonabil.

Dar un dram de adevăr există! Nu în legătură cu supoziția jurnalistei – invitatul ar fi sugerat că era „amanta domnului Tăriceanu”.
Reacția verbală, regretabilă, a omului politic nu era decât rodul unei realități perpetuate în multe instituții ale statului român.

Ați uitat? Sau nu vă mai pasă? De câte ori se schimbă un ministru, acesta vine cu echipa proprie. Ceea ce se întâmplă și în Statele Unite. Cu diferența că, acolo, noul demnitar vine cu un număr de experți, stabilit prin reglementări respectate de toți predecesorii săi. Iar când pleacă din fruntea ministerului, toți coechipierii îl urmează.

În România, ani la rândul, miniștrii au venit cu doamne și… dame.
Doamnele chiar erau/sunt profesioniste 100%, impunându-se rapid în comunitățile încredințate lor spre coordonare. Sunt ușor de recunoscut după câteva repere vizibile: nu se pierd în situații de criză, nu dau bir cu fugiții, răspund în orice moment la întrebări dificile privind aria lor de responsabilitate, au o memorie excelentă, își apară colegii. Sunt doamne!

Damele? Vin de mânuță cu ministrul.
Sclifosite, alintate, bune de pus în ramele de la recepțiile marilor hoteluri.

Ele rămân și după plecarea protectorului. Chiar dacă nu corespund deloc, ca instruire, experiență anterioară și aptitudini, cu fișa postului pe care se eternizează.

Sunt preluate și tolerate de următorul ministru, până când devin un bun public…

Altfel cum?

Editorial publicat de ZIUAVECHE.RO

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~