FORŢA LUI MIHAI GHIMPU

EDITORIAL PUBLICAT DE ZIUAVECHE.RO ŞI PRELUAT DE UNIMEDIA PORTALUL DE ŞTIRI NR.1 DIN MOLDOVA

Inundaţiile din statul românesc situat între Prut şi Nistru au avut efecte neaşteptate pentru liderii politici de la Chişinău. Primul este accelerarea decomunizării de facto a Basarabiei. Cetăţenii din zonele afectate de revărsarea apelor în Republica Moldova au văzut, pentru prima oară în istoria ultimelor două decenii, că nu autorităţi comuniste le-au oferit o mână de ajutor, ci acelea care s-au delimitat public de partidul lui Voronin. Mai mult, pentru întâia dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, militari români au trecut Prutul, pentru a ajuta fraţii de sânge să depăşească izbeliştea inundaţiilor. Aşa se face că trei cetăţeni din localitatea Cotu Morii au fost salvaţi de pompieri români, din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, detaşaţi acolo pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din Republica Moldova.
Al doilea efect este vizualizarea, la scară naţională, a eforturilor actualilor deţinători ai puterii, de sprijinire concretă a conaţionalilor afectaţi de revărsarea apelor. Pe micul ecran au devenit vizibili un preşedinte calm, un premier dinamic şi miniştri care au soluţii viabile. Astfel, ministrul apărării a trimis militari să ajute pe sinistraţi şi a dispus să fie ridicate corturi ale armatei pentru cei rămaşi fără case.
În acest context, ceea ce părea un succes al comuniştilor din Chişinău – decizia Curţii Constituţionale de anulare a decretului preşedintelui Mihai Ghimpu privind ocupaţia sovietică – se întoarce ca un bumerang împotriva lor. Pentru că, în campania pentru alegerea viitorului preşedinte, candidatul comunist – Voronin sau cel sprijinit de el în turul întâi – va fi vulnerabil şi la capitolul respectului faţă de adevărul istoric. De ce? După referendumul din septembrie, privind modalitatea de alegere a preşedintelui, va fi discutat în parlament, în octombrie, raportul comisiei instituite de Ghimpu, privind abuzurile comise în perioada comunistă. Concluziile raportului vor diminua şansele comuniştilor la alegerile din noiembrie.
Astfel, Alianţa pentru Integrare Europeană va alcătui majoritatea şi în viitorul parlament – atunci ajungând 51 de mandate, nu 52, ca până acum. Dar, Marian Lupu nu va mai fi alesul A.I.E., ci contracandidatul lui Mihai Ghimpu şi Vlad Filat.
Pentru forţa sa, temerară, de consolidare a conştiinţei naţionale, aşa cum au dorit tinerii manifestanţi din primăvara anului 2009, Ghimpu va ajunge în turul doi.
Şi îl va câştiga.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~