BILIARDUL NUCLEAR COREEAN

Pentru observatorii avizaţi de peste Ocean a devenit acum evident că preşedintele S.U.A. a amânat pentru la toamnă soluţia “manu militari” vizând eliminarea pericolului nuclear iranian, iar în Afganistan i-a lăsat preşedintelui Hamid Karzai satisfacţia de a anunţa 2012 ca termen de preluare integrală, de către armata afgană, a securităţii teritoriului naţional.
Ambele decizii confirmă comutarea atenţiei Casei Albe spre peninsula coreeană, unde creşte riscul unui conflict militar, cu posibila utilizare a armei nucleare, la ordinul preşedintelui Republicii Populare Democratice a Coreei, Kim Jong Il.

“NU CONTEAZĂ CE CULOARE ARE PISICA”

Principalul beneficiar al tensiunilor politice şi militare acumulate între cele două state coreene este… China. Actualele sale reuşite, pe plan economic sunt rezultatul reformelor demarate în 1979, după Congresul Partidului Comunist Chinez, din decembrie 1978, când preşedintele Deng Xiaoping a ţinut o alocuţiune istorică, în care afirma:”nu contează ce culoare are pisica, poate să fie neagră sau albă, important este să prindă şoareci”. Tot el a afirmat că „a fi bogat este un lucru lăudabil”. Iar azi o parte a chinezilor au un standard de viaţă comparabil cu cel occidental.
Proverbul enunţat de Deng se aplică şi azi în politica externă a Chinei.
Pe 8 mai a.c., Hu Jintao, secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist din China şi preşedintele Republicii Populare Chineze l-a primit la Beijing pe imprevizibilul lider comunist nord-coreean, Kim Jong Il.
Cu acest prilej, Hu Jintao a declarat că vizita oaspetelui său confirmă dezvoltarea ascendentă a relaţiilor prieteneşti bilaterale bazate pe „tradiţia moştenită, necesitatea de a face faţă viitorului, construirea unei bune vecinătăţi şi întărirea cooperării”. După care Hu Jintao, cu surâsul pe buze i-a spus lui Kim Jong Il:”Noi, ca un vecin prietenos, dragă tovarăşe şi adevărat amic, sperăm sincer că R.P.D.C. se va bucura de stabilitate politică, va avea creştere economică şi va aduce o viaţă fericită poporului său.” Exact ce-i lipseşte acum Coreei de Nord.
Manevrele marinei militare chineze derulate în Marea Galbenă înaintea sosirii lui Hillary Clinton în Coreea de Sud, articolele din presa de la Beijing pe tema parteneriatului dintre Washington D.C. şi Seul, indică menţinerea aceloraşi puncte de vedere. Scufundarea navei militare sud-coreene de un submarin nord-coreean nu va fi condamnată de oficialităţile Chinei. Sprijinul politic, economic şi, la nevoie, militar, va fi acordat în continuare regimului lui Kim Jong Il.
O dezavuare puternică a acestuia ar fi dus la prăbuşirea rapidă a statului coreean comunist, la alegeri libere şi la unificarea cu Coreea de Sud, într-un stat pentru care alianţa cu S.U.A. ar fi fost determinantă. Ceea ce ar fi condus la prezenţa trupelor americane la graniţa chineză. Lucru intolerabil, cel puţin pentru moment, la Beijing.

SUCCESORUL LUI KIM JONG IL

Fotografii şi imagini de televiziune realizate pe timpul vizitei lui Kim Jong Il în China arată că acesta şchioapătă cu piciorul stâng şi foloseşte cu mare greutate braţul stâng. Acestea sunt consecinţele vizibile ale unui atac cerebral pe care liderul nord-coreean l-a avut în 2008 şi care a determinat presa occidentală să abordeze, din acel moment, problema succesiunii la putere.
Jang Song-thaek, cumnatul lui Kim Jong Il a fost numit recent vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Apărare/C.N.A., structura care conduce de facto Coreea de Nord, după moartea lui Kim Ir Sen. Acesta a rămas – incredibil, dar adevărat – preşedintele de jure, acum spiritual, al Coreei de Nord, iar fiul său conduce ţara din postura de lider al partidului comunist şi preşedinte al C.N.A.
Jurnalişti sud-coreeni cred că Jang Song-thaek va pregăti pe Kim Jong-un, unul dintre cei trei fii ai liderului comunist nord-coreean să devină succesorul tatălui său. Asta echivalează cu asumarea prerogativelor unui vicepreşedinte, atât acum, cât şi în viitor, după moartea lui Kim Jong Il.
La Departamentul de Stat al SUA se speră că, atunci când problema succesiunii va fi clar reglementată la Phenian, autorităţile nord-coreene vor relua negocierile cu Statele Unite, Republica Coreea şi alţi actori politici regionali interesaţi de reducerea pericolului confruntării militare în peninsulă, a cărei areal poate fi comparat cu acela a unui biliard, unde loviturile decisive se vor da cu arme nucleare.
Se pare că bolnavul preşedinte nord-coreean şi fiul său cel mai tânăr, Kim Jong-un, în vârstă de 27 de ani sunt cei care au ordonat torpilarea navei sud-coreene Cheonan, explozia ducând la moartea a 46 de marinari militari.
Acest incident îl reaminteşte pe acela în care un avion al companiei „Koreean Air” a fost doborât în 1987, murind toţi cei 115 pasageri. Atunci Kim Jong Il a fost desemnat succesorul tatălui său, Kim Ir Sen. Când el a decedat, în 1994, în urma unui atac de cord, fiul i-a urmat la conducerea republicii comuniste.
Acum este posibil ca istoria să se repete.

CE OFERTĂ VA PRIMI CHINA?

În pofida deplasării în peninsula coreeană a celor doi secretari de stat americani, Hillary Rodham Clinton şi a lui Robert Gates, a convorbirilor avute şi a înţelegerilor stabilite cu omologii de la Seul, apoi a vizitei demonstrative a oficialilor SUA la marginea zonei demilitarizate instituite între cele două state coreene, Statele Unite şi Coreea de Sud sunt de facto în defensivă.
Deplasarea portavionului U.S.S. George Washington şi a altor două distrugătoare americane pentru efectuarea unor exerciţii maritime comune cu nave militare sud-coreene constituie doar reafirmarea, într-adevăr puternică, a unui parteneriat strategic, dar nu va impresiona pe nimeni nici la Beijing, nici la Phenian.

Deşi va părea cinică următoarea afirmaţie, doar confruntarea militară ar putea debloca actuala situaţie. Un lucru pe care americanii l-au înţeles rapid. Dovadă declaraţia lui James Cllaper, desemnat director al comunităţii serviciilor secrete din SUA:”probabil că noi intrăm într-o nouă perioadă periculoasă, când Coreea de Nord va reîncerca să îşi atingă ţelurile sale politice interne şi externe, prin atacuri directe asupra aliaţilor noştri din Republica Coreea.”
Dilema actuală a şefului statului american? Ce ofertă aşteaptă Beijing-ul pentru a se găsi soluţia, pe termen lung, în peninsula coreeană?
Hu Jintao şi Barack Obama având… pisici de culori diferite – roşie şi albastră.

Articol publicat de ZIUAVECHE.RO

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~