ÎN INFERN PÂNĂ LA 13 OCTOMBRIE 2011

* Consiliul de Securitate al O.N.U. a extins mandatul Forţei de Asistenţă pentru Securitate Internaţională în Afganistan pentru încă un an, pentru a ajuta la edificarea unei structuri de securitate afgane, conform Rezoluţiei 1943, din 2010.

În dimineaţa zilei de 13 octombrie a.c., Consiliul de Securitate al O.N.U. a decis să extindă autorizaţia de acţiune a Forţei de Asistenţă pentru Securitate Internaţională/ISAF, în Afganistan, pentru încă un an, până la 13 octombrie 2011, reiterând importanţa edificării unei structuri afgane de securitate, care să vegheze la supremaţia legii în ţară.

Aşa cum ne informează colaboratorul nostru, dr. Cătălin Marius Târnăcop, expert în problematica O.N.U., prin adoptarea în unanimitate a rezoluţiei 1943, conform Capitolului VII din Carta Naţiunilor Unite, Consiliul de Securitate face un apel la statele membre pentru a întări, pe mai departe, forţele pe care le pun la dispoziţie pentru a îndeplini toate cerinţele operaţionale în privinţa recrutării personalului, a dotării cu echipamente şi a asigurării cu alte resurse.

Prin textul rezoluţiei menţionate, Consiliul încurajează ISAF şi alţi parteneri să susţină eforturile lor pentru a accelera evoluţia spre realizarea unor forţe afgane de sine stătătoare, profesioniste, responsabile şi echilibrate din punct de vedere etnic.

În mod special a fost subliniată importanţa sprijinirii expansiunii autorităţii teritoriale a Armatei Naţionale Afgane şi a Poliţiei Naţionale Afgane, aşa cum s-a stabilit la Consiliul de Monitorizare şi Coordonare Întrunită din ianuarie a.c.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, în ultimul său raport privind Afganistanul a avertizat asupra
pericolului ca progresul realizat să fie umbrit de deteriorarea situaţiei de securitate şi de presiunile politice, ceea ce impune o tranziţie a conducerii afgane, care să facă faţă acestor provocări, printr-o atenţie aparte a guvernului de la Kabul şi prin sprijinul partenerilor internaţionali.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~