A DOUA SUPERPUTERE A LUMII

Conform unui raport oficial publicat la Beijing, pe 25 octombrie a.c., China poate deveni, în anul 2050, a doua superputere a lumii, după Statele Unite ale Americii. Autorii studiului menţionat mai estimează că, în anul 2020, Republica Populară Chineză va fi una dintre cele cinci state mai competitive din lume.Din perspectiva performanţei sale economice, China se situează, după 1992, printre primele cinci state de pe mapamond. Mai mult, luând în calcul rezultatele economice, din primele şase luni ale anului în curs, China este deja pe locul doi, conform indicatorului vizând cea mai rapidă creştere economică.

Academia de Ştiinţe Sociale a Chinei/CASS, Centrul de Cercetări a Puterii Competitive şi alte organizaţii sunt coautoarele “Raportului privind puterea competitivă naţională a Chinei”. Documentul indică repoziţionarea statului chinez de pe poziţia 73, în 1990, pe locul 17, în anul 2008, din punctul de vedere al competitivităţii economice.

Conform raportorilor, primele 10 clasate în lume, din perspectiva aceluiaşi criteriu de evaluare sunt S.U.A., U.E., Japonia, Coreea de Sud,
Singapore, Germania, Marea Britanie, Olanda, Elveţia şi Franţa.

Cotidianul “Ziarul Poporului” afirmă că este pentru prima oară când CASS
a publicat un raport privind puterea competitivă naţională. Aceasta fiind evaluată că se va clasa pe locul trei în 2030.

Raportul amintit a luat în considerare cinci repere esenţiale: scara ascensiunii economice, eficienţa economică, creşterea economică, structura industrială şi inovaţia tehnologică.

Ni Pengfei, redactorul şef al acestui raport academic, a declarat că, în termenii ierarhizării economice, puternica economie chineză se situează deja în plutonul fruntaş al lumii, fiind devansată doar de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Japonia.

La ora actuală, competivitatea naţională a Chinei se situează pe locul nouă în Grupul celor 20/G20, apreciat ca un nivel intermediar. Raportul indică eforturile uriaşe ale Chinei pentru a ocupa locul cinci, în G20, în anul 2020 şi locul trei, după S.U.A. şi U.E., în anul 2030.

Jing Linbo, directorul adjunct al Institutului pentru Finanţe şi Piaţa Economică, din cadrul academiei menţionate, a ţinut să precizeze că puterea, prosperitatea şi competitivitatea crescândă a Chinei nu este acelaşi lucru cu aşa numita “Ameninţare a Chinei.”
*
Cu o semnalabilă obiectivitate, autorii raportului consideră – după compararea minuţioasă a competitivităţilor Chinei şi Statelor Unite -, că americanii îşi vor menţine poziţia conducătoare în lume şi că distanţa dintre economiile celor două state va fi încă mare.

_________________________________________________

随着一报告的客观性,审议该报告的作者-仔细对比后,美国对中国的竞争力和- ,美国人将保持其世界领先地位,而且国家之间的距离,两个经济体的意愿仍然很高。

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~