O ŞANSĂ DE REDRESARE ECONOMICĂ

Preşedintele Chinei, Hu Jintao, a părăsit duminică, 14 noiembrie a.c., Yokohama, revenind în ţară. Acolo a luat parte la reuniunea liderilor statelor membre ale organizaţiei Cooperarea Economică în Asia şi Pacific – A.P.E.C.

IMGHI_4327 HU JINTAO

A.P.E.C. este un forum economic a 21 de state interesate să promoveze comerţul liber şi colaborarea economică în regiunea continentului asiatic şi a statelor din zona Oceanului Pacific.

Înfiinţată în 1989, ca o reflectare a interdependenţei economiilor naţionale din arealul geografic menţionat, A.P.E.C. doreşte ridicarea standardelor de viaţă şi a nivelurilor de educaţie prin intermediul unei creşteri economice sustenabile. O asemenea ţintă poate consolida imaginea unei comunităţi conştiente de puterea sa, una în măsură să armonizeze interesele statelor membre.

Conform datelor oficiale, A.P.E.C. reuneşte state care au împreună 40% din populaţia planetei, realizează 54 % din Produsul Intern Brut – la nivel mondial – şi asigură 44% din comerţul lumii.

Anual, liderii ţărilor componente ale organizaţiei au o întrunire. De data asta, tema fixată, de comun acord, a fost „Schimbare şi acţiune”. Şefii de stat şi de guvern abordând acum problemele de integrare economică regională, o strategie de dezvoltare pentru regiunea Asia-Pacific, securitatea umană, cooperarea economică şi tehnică, precum şi o evaluare a realizării ţelurilor stabilite anterior.

Preşedintele Hu a expus poziţia Chinei cu privire la aceste aspecte, în cadrul reuniunii. Conform agenţiei de ştiri Xinhua, el a declarat că:”Avem nevoie să ne adaptăm la schimbările globale şi regionale ale situaţiei economice, să analizăm ştiinţific problemele presante şi cerinţele pe termen lung ale creşterii economice mondiale.”

El crede că sunt esenţiale studierea traiectoriei de creştere economică, explorarea noilor concepte, şi transformarea modelului de dezvoltare, pentru a spori calitatea şi eficienţa sa.

Atent la mesaje, Hu Jintao a pledat pentru o conlucrare mai mare în rezolvarea problemelor acute apărute în dezvoltarea economică şi socială, şi pentru abordarea chestiunilor majore care vizează interesele imediate ale populaţiei. Este necesară sporirea eforturilor în vederea unei dezvoltări economice rapide a regiunii Asia-Pacific.

În acest scop, liderul chinez a afirmat că membrii A.P.E.C. ar trebui să promoveze o creştere echilibrată, pentru dezvoltarea economică pe termen lung, stimulând astfel dinamismul intern al economiilor naţionale.

El a recunoscut că globalizarea economică a adus interesele statului chinez lângă acelea ale lumii întregi:”O Chină tot mai dezvoltată va crea oportunităţi mai mari şi va aduce contribuţii sporite la prosperitatea comunităţii mondiale.”

Preşedintele Chinei a amintit audienţei că ţara sa – cu o piaţă uriaşă, o infrastructură mai bună, o capacitate mai puternică de a sprijini industriile moderne şi cu un mediu comercial echitabil -, a atras tot mai multe companii multinaţionale, ca să investească acolo, concomitent oferind şanse sporite şi unor companii din regiunea Asia-Pacific.

Presa asiatică a multiplicat imediat mesajul constructiv al liderului chinez: “Sperăm că şi comunitatea de afaceri din Asia şi Pacific va deveni o parte activă la reformarea Chinei, la deschiderea acesteia şi la procesul de modernizare, va fructifica oportunităţile şi va împărţi beneficiile generate de prosperitatea şi progresul statului chinez”.

Un mesaj tonifiant, mai ales că acesta era emis la Yokohama, în cadrul A.P.E.C., la foarte puţin timp după participarea lui Hu Jintao la Summitul G-20, de la Seul.

*

Şi presa din Beijing, dar şi analiştii americani se întreabă, cu formulări diferite: Ce va oferi lumii, China, pe viitor, după reuniunea G-20 şi aceea a A.P.E.C.?

Stephen Roach, preşedintele societăţii Morgan Stanley din Asia, a declarat că următorii cinci ani vor fi decisivi pentru statul chinez. Chiar un punct de cotitură pentru dezvoltarea economică atât a Chinei, cât şi a lumii întregi.

China, cu o populaţie de 1,3 miliarde de oameni, se urbanizează rapid, aproape 46,6 la sută dintre locuitorii ţării trăind acum în condiţii tipice oraşelor. Acest ritm de expansiune indică un potenţial imens al cererii interne.

Martin Wolf, şeful secţiei de analiză economică de la Financial Times consideră că modelul de creştere economică a Chinei este acum mai durabil, ceea ce este benefic comunităţii internaţionale. Wolf estimează că statul chinez va deveni sursa dominantă a creşterii cererii mondiale în următorii 20-30 de ani. Astfel, China va fi din ce în ce mai mult “un motor al cererii şi creşterii mondiale”.

Oficialii de la Beijing sunt conştienţi că multe întreprinderi străine au avut enorm de câştigat din afacerile derulate în China şi se raportează la piaţa acesteia ca la principala sursă de profit în viitor.

De pildă, China a reuşit performanţa, în 2009, de a înlocui SUA, care deţinea cea mai mare piaţă de vânzare a automobilelor din lume. Şi asta în pofida crizei financiare globale!

Confirmând relaţia sa specială cu Germania, China a oferit producătorului de autoturisme BMW, posibilitatea ca acesta să aibă, în trimestrul al treilea din 2010, o creştere a vânzărilor pe piaţa chineză de 91%, comparativ cu sporirea de numai 9% pe cea americană!

Un alt exemplu lămuritor îl constituie firma GAP – de comercializare a îmbrăcămintei din SUA -, care a deschis recent primul magazin pe continentul asiatic. Intrarea sa pe piaţa chineză este parte a unei extinderi internaţionale mai mari, conform precizării lui John Ermatinger, preşedintele filialei pentru Asia Pacific a firmei amintite. El a mai declarat:” China are o cale lungă de parcurs şi un viitor luminos, o clasă de mijloc în creştere, care vrea să păstreze şi să sporească numărul actual de branduri naţionale”.

Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare a publicat un raport în luna septembrie considerând China drept cea mai populară destinaţie pentru investiţiile străine directe în lume.

Şi sunt toate şansele ca aşa să rămână în următorii doi ani!

Acelaşi raport arată că numărul de companii străine a crescut mai mult de 14.400 în primele şapte luni ale anului 2010. Adică a sporit cu 17,9%.

Acum, China constituie o şansă de redresare a economiei mondiale, prin oportunităţile oferite investitorilor şi producătorilor străini pe marea sa piaţă.

Îndemnul conducerii de la Beijing, către unii parteneri potenţiali din Europa fiind simplu:“Nu ezitaţi să cooperăm inteligent.” Germania devenind, în acest sens, din nou, un model de urmat.

,中国是一个机会,纠正全球经济中,制造商和提供的就业机会由外国投资者投资市场的高。现在,我恳请一些潜在的合作伙伴欧洲的北京,是领导很简单:“不要犹豫共同努力聪明。”德国已成为在这方面,同样,一个榜样。

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~