Din 2013: divizie de aviaţie a S.U.A., în Polonia

f-16-falcon-wallpaper-6-11193

Vizita preşedintelui Barack Obama, în Polonia, a constituit şi prilejul finalizării unui acord bilateral suprinzător, cu Varşovia.
Acesta confirmă determinarea Statelor Unite ale Americii de a consolida flancul răsăritean al NATO, periplul de o săptămână, prin unele capitale europene, al şefului executivului de la Washington D.C., infirmând – prin reuşita sa – teoria nihilistă conform căreia relaţia privilegiată cu democraţiile comunităţii euroatlantice nu mai era o prioritate a Casei Albe.

În baza acordului menţionat – indică agenţia Associated Press – o divizie din Forţele Aeriene Americane va staţiona în Polonia, din 2013. Această mare unitate de aviaţie a S.U.A. va include avioane de vânătoare-bombardament F-16 şi aeronave de transport, de tipul Lokheed C-130 Hercules.

O intenţie similară a Pentagonului vizează şi România, un aeroport militar transilvănean fiind probabila bază aeriană ce va găzdui escadrile ale avioanelor de luptă F-16.

f_16_falcon_12

Decizia S.U.A., confirmă focalizarea atenţiei partenerului strategic de peste Ocean, pentru întărirea celor doi piloni de bază ai defensivei euroatlantice, la flancul de est al Alianţei Nord-Atlantice – în nord Polonia, în sud România.

De altfel, într-o declaraţie făcută presei pe 28 mai a.c., la Varşovia, preşedintele Barack Obama a afirmat că Statele Unite vor continua să sprijine financiar şi moral naţiunile care luptă pentru libertate, chiar şi în perioadele când acestea sunt confruntate cu probleme majore, precum rata mare a şomajului şi costuri mărite ale gazului utilizat acasă.

Obama a salutat modelul polonez de tranziţie democratică şi a reiterat convingerea sa că este responsabilitatea S.U.A. de a sprijini lupta pentru democraţie şi drepturile omului în lume.

f_16_falcon_11

Agenţia Associated Press scrie că după ce şi-a apărat opţiunea sa privind îmbunătăţirea relaţiilor Washingtonului cu Moscova, Barack Obama nu a ezitat să reamintească decizia S.U.A. de a proteja securitatea Poloniei contra oricărei ameninţări, în vecinătatea sa.

f_16_falcon_9

Inspirat, preşedintele Statelor Unite a surâs către jurnalişti şi le-a spus că pentru membrii NATO există un singur cod:”Ne apărăm reciproc.”

Barrack Obama a afirmat că America va continua tradiţia de a asigura conducerea, atunci când vine vorba de lupta pentru libertate, democraţie şi drepturile omului.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~