De ce reduce Obama trupele americane din Afganistan

Mediatizat înainte de a fi fost rostit, discursul preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, vizând opţiunea sa, în privinţa retragerii eşalonate a trupelor americane din Afganistan a stârnit reacţii diverse.

Telespectatorul american a reţinut informaţia că dintre cei 33.000 de militari planificaţi a fi repatriaţi până în toamna anului 2012, 5000 vor fi retraşi imediat, iar alţi 5000 vor părăsi teatrul de război afgan, până la finele acestui an.

Asta înseamnă că, în 2012, vor mai rămâne pe pământ afgan 68.000 de combatanţi americani, ceea ce reprezintă un efectiv superior celui care se afla în Afganistan, la instalarea lui Obama la Casa Albă.

Structura de relaţii publice a administraţiei prezidenţiale a avut grijă să sensibilizeze jurnaliştii, de peste Ocean, cu puţin timp înainte de rostirea alocuţiunii, în sensul că decizia reducerii efectivelor militare constituie un rezultat pozitiv al operaţiunilor de luptă derulate până acum, noua strategie anunţată de Barack Obama fiind enunţată „de pe o poziţie de succes şi de putere.”

Ce a lipsit din discursul preşedintelui? Termenul limită al retragerii totale.

În schimb, Casa Albă a confirmat că generalul-locotenent John Allen, din Infanteria Marină, care va prelua comanda trupelor americane şi a acelor aliate, din Afganistan, de la generalul David Petraeus, are mână liberă să fixeze datele exacte ale retragerilor succesive, de militari, din acest an şi din cel care urmează.

Ceea ce nu a spus preşedintele, dar li s-a comunicat jurnaliştilor, înainte de alocuţiunea lui Obama, este faptul că, în ipoteza unei evoluţii catastrofale a situaţiei din teren, nu vor mai fi trimise trupe suplimentare, chiar dacă condiţiile se vor agrava în teatrul afgan de operaţiuni militare.

De ce? Preşedintele SUA este convins că obiectivele americane pot fi atinse în Afganistan cu mai puţine resurse.
În plus, este imperativ necesară tranziţia serioasă a controlului provinciilor către autorităţile afgane.

Surse de la Casa Albă au dezvăluit acum că preşedintele s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu echipa sa pentru probleme de securitate naţională. Au luat parte la acest dialog de taină actualul secretar al apărării, Robert Gates, secretarul de stat, Hillary Clinton, directorul CIA, Leon Panetta, directorul cupolei informative americane, James Klapper, şeful Comitetului Întrunit al Şefilor de Stat Major, amiralul Michael Mullen şi generalul David Petraeus.

Petraeus urmează să preia postul de director al CIA, de la Panetta, iar acesta din urmă tocmai a fost confimat, în urma audierilor de la comisia de resort, din Congresul SUA, ca următorul şef al Pentagonului, succedându-i lui Gates.

Pe 22 iunie a.c., preşedintele Statelor Unite a avut convorbiri telefonice cu liderii Afganistanului, Pakistanului, Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi secretarul general al NATO, pentru a-i informa asupra deciziei pe care a luat-o şi cu privire la intenţiile sale.

În aceeaşi zi, el a discutat telefonic şi cu câţiva membrii importanţi ai Congresului, inclusiv cu liderii acestuia, pentru a vedea reacţiile lor faţă de ceea ce a hotărât.

Speaker-ul Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner şi liderul minorităţii republicane din senat, Mitch McConnell au declarat că ei acceptă noua strategie a preşedintelui atâta timp cât acesta are sprijinul liderilor militari.

Doi oficiali ai administraţiei Obama au declarat, ulterior, că generalul Petraeus nu a subscris la decizia lui Obama, ceea ce poate fi considerat un “eşec”, pentru el!

Intoxicare a presei, sau devoalarea unei realităţi surprinzătoare?

Răspunsul a venit în următoarele ore, jurnaliştii fiind informaţi – tot telefonic – că preşedintele şi-a fundamentat planul pe recomandările generalului Petraeus:

„Comandantul forţelor americane din Afganistan a înaintat preşedintelui Obama o gamă mai largă de posibile opţiuni pentru efectuarea acestei retrageri. Au existat şi variante care au depăşit precizările preşedintelui, în ceea ce priveşte duratele de timp corespunzătoare repatrierii diferitelor unităţi dislocate în Afganistan. Aşa că una dintre opţiuni viza o prelungire a duratei de menţinere a unui efectiv mai mare de trupe americane pe teritoriul afgan. În final, decizia preşedintelui s-a integrat pe deplin în gama de opţiuni, care i-au fost propuse şi a primit sprijinul total al echipei sale de securitate naţională.”

r-OBAMA

Şi pentru americani şi pentru observatorii politici străini este clară miza discursului lui Barack Obama – câştigarea alegerilor prezidenţiale, din 2012.

Sondajele de opinie au confirmat tendinţa creşterii presiunilor republicanilor şi democraţilor asupra preşedintelui SUA, de a grăbi retragerea trupelor americane din Afganistan. O strategie care a ţinut cont şi de priorităţile calendarului politic al şefului statului american.

Asta chiar dacă oficiali de la Casa Albă mai susţin că părerea opiniei publice nu a jucat un rol în decizia lui Obama privind nivelul reducerii şi etapele retragerii unei părţi a contingentului militar american.

Dar, preşedintele SUA a avut în vedere o paletă mai largă de obiective, pe care Afganistanul trebuie să le atingă, progresul înregistrat în diminuarea forţei şi influenţei organizaţiei Al-Qaida, după crearea momentului de preluare a iniţiativei militare, de la talibani, priorităţile naţionale de securitate, pe mapamond, şi costurile – umane şi financiare – ale forţelor armate implicate.

Obama mizează pe faptul că, după retragerea a 100.000 de soldaţi din Irak şi anunţul repatrierii a 33.000 de militari din Afganistan, contribuabilii americani au suficiente argumente pentru a crede principalul mesaj al discursului său:
„America, it is time to focus on nation building here at home/America, este timpul să se concentreze pe construirea naţiunii aici, acasă.”

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~