Pentagonul a lansat strategia războiului cibernetic!

Waging Cyber War
Această fotografie a Pentagonului a fost realizată pe 12 februarie 2009, din avionul prezidenţial Air Force One, cu Barack Obama la bordul acestuia, la scurt timp după decolarea de la Baza Andrews a Forţelor Aeriene, din Maryland.
Preşedintele Barack Obama a semnat ordinele executive, care stabilesc cât de departe pot merge comandanţii americani, pe glob, în utilizarea atacurilor cibernetice şi a altor operaţiuni pe calculator, împotriva duşmanilor, dar şi ca parte a spionajului de rutină în alte ţări.

Fotografia este realizată de Charles Dharapak, de la Associated Press.
__________________________________________________________________________________________________________

Ce face Pentagonul, după instalarea acolo a lui Leon Panetta? Ce a făcut şi până acuma. Ştie – spre deosebire de structuri similare, din unele state aliate, inclusiv România -, să îşi promoveze inteligent priorităţile, în formule diverse, cu oameni care pot să fie coerenţi, în faţa camerelor de luat vederi, şi convingători, cu contribuabilii care le privesc evoluţia pe micul ecran.
De pildă, în seara zilei de 14 iulie a.c., secretarul adjunct al apărării, William J. Lynn III, a abordat chestiunea ameninţărilor cibernetice, la postul de televiziune Public Broadcasting Service/PBS, în cadrul emisiunii „Newshour”/”Noutăţile orei”.

100914-D-7203C-006

El este al 30-lea american care ocupă acest post şi are o impresionantă evoluţie în structurile civile ale apărării. Din 1993 până în 1997 a fost director al Programului de Analiză şi Evaluare, în cadrul oficiului secretarului apărării. Ulterior, până în 2001, a fost subsecretar de stat la apărare.

În cadrul emisiunii menţionate, el şi-a informat conaţionalii că ameninţarea cibernetică, cu care Statele Unite se confruntă, creşte îngrijorător şi că această nouă cale de atac asupra SUA este accesibilă unei game diversificate de inamici. William J. Lynn III a susţinut că acum se poate observa exploatarea acestui areal prin furt de secrete, comerciale şi militare.

El a mai declarat, jurnalistului Ray Suarez, realizatorul emisiunii, că la Pentagon se ştie că există instrumente pentru a distruge anumite lucruri, a nimici proprietăţi fizice şi informaţii importante, chiar cu preţul pierderii unor vieţi omeneşti.

În prezent, asemenea tehnici şi procedee de acţiune sunt deţinute de o serie întreagă de state importante de pe mapamond, dar pericolul principal este că acestea vor ajunge şi la îndemâna unor regimuri considerate „paria”, de către guvernele ţărilor democratice, iar ulterior în mâinile grupurilor teroriste.

Departamentul Apărării/DoD acţionează atât pentru a apăra propriile reţele electronice,

CYBER11

cât şi pentru a sprijini misiunile Departamentului pentru Securitate Internă, care are menirea să protejeze sistemele vitale pentru securitatea naţională americană.

Oficialii Pentagonului au lansat – anterior interviului menţionat – prima strategie a Departamentului Apărării

care are drept scop contracararea ameninţării cibernetice. Acest document strategic indică şi gradul de utilizare a Internetului, în anul 2000 fiind 360 utilizatori globali, iar anul trecut 2 miliarde!

DoD dispune de 15.000 reţele, cu peste 7 milioane de computere.

20100709-F-4015B-002

Conform declaraţiei lui Lynn, din emisiunea menţionată, Pentagonul îşi propune, în primul rând, ca să apere propriile facilităţi. Dar este evident că acţiunea defensivă trebuie să fie mai amplă.

Aici se are în vedere o cooperare mai strânsă cu Departamentul pentru Securitate Internă. De ce? Pentru a fi mai bine protejate reţelele electrice, de transport şi sectorul financiar. Cu precizarea, emisă de William J. Lynn III, că Pentagonul nu se angajează să protejeze întregul Internet.

Vestea bună? DoD a declanşat consultările cu aliaţii, din NATO, despre cum ar trebui structurat un organism menit a se ocupa cu prevenirea şi contracararea atacurilor cibernetice,

precum cele cu ţinte criminale sau cu obiective tipice activităţii de spionaj.

Atacurile cibernetice declanşate în anul 2007, împotriva Estoniei, şi cel din anul următor, împotriva Georgiei, ambele de sorginte răsăriteană, au avut şi un scop clar de intimidare a liderilor acestor state – cunoscute pentru adversitatea lor faţă de stilul autoritar, de imixtiune în politica lor internă, al locatarului principal, de atunci, de la Kremlin, Vladimir Putin.

Ce mai presupune apărarea cibernetică? Un nou mod de gândire, afirmă William J. Lynn III. Aici nemafiind vorba de apărarea unui spaţiu terestru, aerian sau maritim, ci a unuia virtual, în majoritatea sa covârşitoare acesta fiind proprietate privată.

Frontierele virtuale se depăşesc cu viteza gândului, printr-o simplă tastare a clapelor computerului.

În Statele Unite, Comandamentul Cibernetic este responsabil pentru organizarea acţiunilor DoD în domeniul menţionat. Acesta a angajat experţi militari şi civili, cu aptitudini speciale în domeniul cibernetic.

La emisiunea „Newshour”/”Noutăţile orei”, invitatul William J. Lynn III a făcut şi o glumă, involuntară, la care realizatorul Ray Suarez a surâs, cu înţelepciune:”Pentagonul nu monitorează sau scanează reţelele cibernetice comerciale, din SUA.” Replica jurnalistului putea fi, fără a comite vreo impoliteţe, ci doar pentru a face completarea de rigoare:”Cu excepţia acelora care au generat suspiciuni vizând securitatea cibernetică.”

De altfel, în finalul prezenţei sale la Public Broadcasting Service/PBS, Lynn III a avut inspiraţia să mai precizeze că DoD conlucrează, pentru contracararea ameninţărilor cibernetice, cu FBI, Departamentul pentru Securitate Internă şi alte structuri abilitate să protejeze infrastructura de interes naţional şi capacităţi pe care Pentagonul le-ar putea folosi pentru misiuni excepţionale.

Cu o modestie bine mimată, Lynn a mai adăugat:
”Dar noi nu avem rolul principal.”

Doar cel decisiv, prin Comandamentul Cibernetic.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~